pondělí 10. března 2014

Martin C. Putna: Vždycky v menšině

Rozhovor literárního historika a šéfredaktora nakladatelství Portál Martina Bedřicha s literárním historikem, překladatelem, editorem, kritikem a vysokoškolským pedagogem Martinem C. Putnou.



Psal se rok snad 1996 a ke mně se dostala Kniha Kraft (Ein Bildungsroman). Půjčil mi ji tenkrát kamarád Michal z francoužštiny, výměnou za zapůjčení  Sto roků samoty... Tenhle konkrétní Marquéz se pak už ke mě nikdy nevrátil, těžko říct, zda to byl dobrý barter, ale a v knihovně se mi usadilo nové jméno - Martin C. Putna... Vzpomínám si, jak mě ta tenkrát kniha překvapila - svět, který mi byl naprosto neznámý - student hledající víru v době pozdního socialismu,  oficiální a disidentská církev, páter Reisberg u Týna, Halík u Apolináře, zpívání a putování na jih, do Staré Říše a Tasova, otázky sexuální orientace, no a pak  listopad, devadesátá léta, vymezování se proti některým představitelům katolické církve, zahraniční pobyty, fakulta...  Na to, jak útlá je to knížka a jak je to dávno, co jsem ji četla, si z ní, koukám, pamatuji překvapivě hodně...
Od té doby jsem Martina C. Putnu tak trochu koutkem oka sledovala - bavilo mě jeho období literárního kritika, občas jsem ho zaslechla s někým zajímavým na Vltavě, zaregistrovala jsem ho v čele Knihovny Václava Havla. Ani angažování v gay oblasti mi nemohlo uniknout - a bylo mi veskrze sympatické, včetně jeho argumentace proti "zastáncům našich tradičních hodnot". V zásadě člověk na podobné vlně, vč. té politické. Však mě taky důchodce z Vysočiny pěkně naštval. 


Loni vydalo nakladatelství Portál knihu, ve které Martin Bedřich Martina C. Putnu zpovídá. Rozhovor se jmenuje "Vždycky v menšině". Pokud by chtěl někdo stručně charakterizovat, o čem kniha je, stačí vzít do ruky katalogizační lístek: 

  • literární vědci - Česko, 20.-21.století,
  • vysokoškolští učitelé - Česko, 20.-21.století,
  • intelektuální život  - Česko, 20.-21.století,
  • kultura a společnost  - Česko, 20.-21.století,
  • kultura a politika  - Česko, 20.-21.století,
  • rozhovory
  • sociologie kultury, kulturní život
  • biografie. 

Kniha se skládá ze tří částí - Martin C. Putna postupně osvětluje, které Osoby ho formovaly a jaká Místa a Prostředí ho ovlivnily. První část knihy věnovaná osobnostem, učitelům a duchovním vůdcům se vlastně hodně kryje s Knihou Kraft. Halík, Neubauer, Roleček, Miluše Zadražilová, Eva Stehlíková, Jiří Brabec, ale taky třeba Deml, Reynek, Havel, Goethe, Solženicyn. A spousta básníků, profesorů a světců z celého světa. 
 
"V žákovství nejde jen o předávání nějakého souboru vědomostí, ale mnohem spíš o formování základního pohledu na svět, potažmo na obor činnosti, kterému se člověk věnuje, ať jde o náboženství, vědu či uměleckou tvořivost. Jde tu o zkušenosti a vhledy, které se nevyčtou z knih, ale jen z pobývání s učitelem. Klíčové je zde ono společné trávení času žáka s učitelem, až už společně čtou knihy, recitují modlitby, někam se společně putuje, nebo se třeba ořezávají keře. Až při tom má žák šanci, vlastně spíš tak nějak mezi řečí, nahlédnout to podstatné, co jeho učitel v dějinách ducha ztělesňuje, co je jádrem jeho poznání světa. A to pak žák dál nese svým životem a zase to po svém předává".
 

 
Druhá část knihy se zabývá místy. Putnu velmi zajímá, kde konkrétní literární dílo vzniká, kde autor žil, kde se dílo odehrává, či kde se vtisklo do paměti krajiny. Krajina je jedním ze způsobů, jak nějakému textu porozumět, a proto jezdí Putna číst své oblíbené autory na jejich místa. Goetha do Výmaru, Danta do Ravenny, Reynka do Petrkova... Pro Putnu tak hodně znamenají Jižní Čechy a Vysočina, literární emoce v něm ale vzbuzuje třeba i Děčínsko a Náchodsko. Vliv na jeho utváření pak měla samozřejmě i cizina - velmi oceňované Německo, milovaná Itálie, iniciační pobyt v Americe i putování po Indii. Spousta zajímavých postřehů o postavení náboženství v americké společnosti, hodně tipů na výlety:-)
Poslední díl se věnuje prostředím, kterými Putna prošel a ve kterých se pohybuje. Česká katolická církev na sklonku socialismu, akademické prostředí, Knihovna Václava Havla, působení v literárních časopisech a médiích, exhibicionismus a provokatérství, hudební kruhy, dojde i na gay komunitu a protestantismus. Výborně se to čte, čtenář se rychle orientuje i v prostředí, která mu nejsou moc povědomá, je to inspirativní. 
Martin C. Putna je vzdělaný člověk se širokým rozhledem, schopností hledat a nacházet souvislosti, člověk, který má dar humoru a schopnost srozumitelně formulovat své názory. V téhle knize se toho dozvíte spoustu nejen o Martinu C. Putnovi, ale i o evropské kultuře a civilizaci, o kulturních tradicích světa, o filologii a literatuře, společnosti, o menšinách, prostě o tom, co dělá svět bohatším.  A to vše pěknou češtinou. Doporučuju. 
Hodnocení: 5/5
 

 
Putna Martin C.- Vždycky v menšině
 
Nakladatel: Portál
ISBN: 978-80-262-0510-4, EAN: 9788026205104
Popis: 1× kniha, vázaná, 216 stran, 15 × 21 cm, česky
Rok vydání: 2013 (1. vydání)

  

1 komentář: