čtvrtek 27. listopadu 2014

Dominik Dán: Uzel



Dominik Dán je nejprodávanější slovenský spisovatel současnosti a zároveň tajemná postava literární scény. Aktivní elitní policista zatím nikdy neodtajnil svoji pravou identitu – jméno Dominik Dán je jeho pseudonym. Každá jeho kniha se stala na Slovensku okamžitě hitem. Uzel vyšel v originále v roce 2012, právě teď jej v češtině vydává Slovart.
 
Hlavním hrdinou knihy je Richard Krauz, ještě nedávno prostý pochůzkář, kterého však po jednom úspěšném případu vytáhli nahoru, tj. do mordparty. Do parády si ho vezmou starší kolegové Hanzel a Burger, je z toho týdenní tažení po slovenských restauracích a barech, kde se Krauz seznamuje se spolupracující galerkou a učí se, jak zapadnout do sehrané kriminalistické party. Manželka, které Krauz sliboval, že bude více doma a bude se věnovat dceři, z toho není vůbec nadšená. 
A pak konečně přijde první případ - vražda v rafinérce. Krauz se docela dobře uvede, uplatní znalosti ještě z průmyslovky, postupně ale zjišťuje, že věci budou složitější. U Krauze se navíc začínají scházet nitky dalších souběžných osudů, které kniha rozkrývá: Dany, které na Západě zůstali kdysi rodiče a kterou si teď vychutnává Státní bezpečnost, i osud špičkového pilota Viktora, který se z hlediska režimu špatně oženil – jeho žena má francouzskou matku a otce diplomata. Drama vrcholí na ostře hlídané slovensko-rakouské hranici, v místech pod hradem Devín, kde teče řeka Morava. Je to místo, kudy se spousta lidí pokouší uprchnout na Západ, kde ale také mnoho z nich umírá v dešti kulek pohraničníků. Richard Krauz se musí rozhodnout, jestli rozetne gordický uzel, který se před ním díky politické situaci na konci existence ČSSR objevil, anebo zda jeho tak slibně rozjetá kariéra skončí dříve, než začala.
Pro člověka, který vyrostl na seriálech jako Major Zeman nebo Malý pitaval z velkého města, příp. v dětství louskal detektivky Václava Pavla Borovičky, je tohle návrat do starých časů.
... pokračování recenze si přečtěte na webu nakladatelství Neoluxor, kterému tímto děkuji za poskytnutí recenzního textu.

Hodnocení: 90 %






Dominik Dán: Uzel

  • Nakladatel: Slovart
  • ISBN: 978-80-7391-928-3, EAN: 9788073919283
  • Překlad: Šmatlák, Jozef
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 304 stran, 13,7 × 21,5 cm, česky
  • Rok vydání: 2014 (1. vydání)

1 komentář:

  1. Velmi mne Tvá recenze zaujala. Ačkoliv je mi z takových příběhů občas úzko (jak je možné, že se taková zvěrstva děla a dějí), ráda udržuji sama sebe v napětí a ráda čtu tento typ knížek.

    Díky za rozšíření obzorů :)

    OdpovědětVymazat