středa 12. listopadu 2014

Virginia Macgregorová: Jak to vidí Milo

Milo je kluk, který navzdory své oční vadě vidí víc, než ostatní. Ale to, co vidí v Pomněnkovém domově, kde bydlí jeho prababička, se mu vůbec nelíbí.




Milo je devítiletý kluk, který žije v malém anglickém městě spolu se svou maminkou Sandy a prababičkou Lou. Milo to nemá v životě zrovna jednoduché, lékaři mu zjistili progresivní oční vadu, zvanou retinitis pigmentosa, kvůli které postupně ztrácí zrak. Na svět se dívá jakoby kukátkem. Jeho táta navíc utekl s těhotnou Courou a maminka se z toho ještě nevzpamatovala. Vlastně pořád jen sedí před televizí a cpe se čokoládovými sušenkami, o většinu zákazníků, kteří k ní chodili na kosmetiku, už přišla a platit složenky je den ze dne složitější… Starosti má Milo i s prababičkou Lou – je to sice jeho nejlepší kamarádka, učí ho hrát na dudy a začali spolu bystřit Milovy smysly, jenže Lou je 92 let, nemluví a občas má i slabší chvilky, takže je třeba na ní pořád dávat pozor. Jednoho dne ji Milo neuhlídá a Lou zapálí vlastní pokoj. Podle Milovy maminky nastal čas na přesun do domova důchodců. A tak se babička Lou stěhuje do Pomněnkového domova, kde vládne tvrdá sestra Thornhillová.


Milo chodí za babičkou každý den a brzo zjistí, že v Pomněnkovém domově není všechno takové, jak by mělo být. Babička skoro nereaguje, asi je omámená léky na spaní, ztratily se její peníze, v pokoji má zimu a jídlo, které dostává, se nedá jíst. A to se syrský utečenec Tripi opravdu snaží, jenže z těch surovin, co dostává, mnoho vykouzlit nejde. V Tripim najde Milo nečekaného spojence, ani Tripimu se nelíbí, jak se v domově se starými lidmi zachází. Milo mu na oplátku obstará bydlení ve squatu a slíbí, že s ním bude hledat sestřičku Ajšu, která se ztratila při útěku ze Sýrie. Dalším pomocníkem je nový podnájemník Al, investigativní novinář, který ví, jak se získávají důkazy. Milo vymyslí a spustí velkolepý plán, jehož cílem je odhalit proradnou sestru Thornhillovou a dostat babičku z domova zpátky domů…



Kniha Jak to vidí Milo je vyprávěna čtyřmi různými vypravěči. Kromě hlavního hrdiny Mila předkládají svůj pohled a svou verzi příběhu také babička, maminka a ilegální přistěhovalec Tripi. A je to příběh detektivní i rodinný, dojemný i humorný, smutný i laskavý. O tom, jak to v dnešní společnosti chodí, proč některé věci nechceme vidět (natož řešit) a jak nám právě děti mohou otevřít oči.

Líbil-li se Vám Podivný případ se psem Marka Haddona, pak je Jak to vidí Milo čtením pro Vás. I tady se budete dobře bavit a zároveň Vás občas zamrazí, i s touhle knihou se budete sem tam poohlížet po krabici papírových kapesníků. Knížka pro všechny věkové kategorie, zdaleka nikoliv jen pro děti.

Neoluxoru děkuji za poskytnutí recenzní e-knihy Jak to vidí Milo.



Hodnocení: 90%





Virginia Macgregorová: Jak to vidí Milo

  • Nakladatel: Mladá fronta
  • ISBN: 978-80-204-3356-5, EAN: 9788020433565
  • Originál: What Milo Saw
  • Překlad: Hartlová, Helena
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 304 stran, 15 × 21,5 cm, česky
  • Rok vydání: 2014 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat