čtvrtek 12. února 2015

Dominik Dán: Bestie



Nakladatelství Slovart vydává další knihu slovenského autora detektivek Dominika Dána. Tentokrát se čtenář může těšit na román o sériovém vrahovi nazvaný Bestie, který na Slovensku poprvé vyšel v roce 2006.
 
S Bestií se opět vracíme v čase, do doby velkých společenských změn po listopadu 1989. Příběh začíná v roce 1990, kdy padla železná opona a otevřely se nejen hranice, ale v důsledku velké amnestie i brány věznic. Tak se na svobodu dostává Ondřej Rigo, slovenský Rom, který využívá první příležitosti a opouští tehdejší Československo. Jeho první mi obětmi jsou dvě ženy v německém Mnichově, následuje vražda v Amsterodamu a posléze dlouhá série zavražděných v Bratislavě. Všechny případy mají stejný modus operandi : vždy se jedná o ženy brutálně ubité ve spánku, znásilněné a okradené. Místo činu se nachází v přízemí či v prvním nadzemním patře, pachatel se dovnitř dostává otevřeným oknem či balkonovými dveřmi. Na místě vraždy se nikdy nenajdou otisky prstů, skoro vždy se tu ale povaluje jedna či dvě pánské ponožky, příp. i cigaretové nedopalky. Začíná rozsáhlé pátrání, kdy se tým slovenských policistů v čele s Richardem Krauzem snaží nebezpečného recidivistu odhalit. Paralelně probíhají vyšetřování i ve Spolkové republice Německo a v Nizozemí, mezinárodní spolupráce s policejními sbory bývalých socialistických zemí ale stále ještě nefunguje.
Kniha je psána strhujícím způsobem – čtenář má možnost se na příběh dívat ze dvou perspektiv. V jedné máme pod drobnohledem samotného vraha, pozorujeme jeho každodenní život, práci, zvyky. Ačkoliv se snaží žít více méně normální život, vždycky se objeví nějaký spouštěč – pohled na zakrvavené obvazy, autonehoda, krev u řezníka. V tu chvíli se v jeho hlavě ozve „Hlas“ a události dostanou rychlý spád… Druhý pohled představuje práce kriminalistů, jejich pracovní postupy a metody, mravenčí práce a nasazení. Úspěch či neúspěch ve vyšetřování mohou ovlivňovat drobnosti – nemoc, problémy doma, počasí. Velkou roli má v knize i politická situace – nesmíme zapomenout, že příběh se odehrává v turbulentní době devadesátých let: dochází k reorganizaci policie, z StB přecházejí do běžné služby operativci, kteří toho hodně vědí, objevují se nové kriminalistické metody (v našem případě sehraje rozhodující úlohu analýza DNA) atd.
Bestie je napínavá, svým způsobem i zábavná kniha. Jen jsem občas měla pocit, že autor má opravdu velkou fantazii, tolik brutality, to už snad přehání, ne? O to větší pak pro mne bylo překvapení, že kniha je napsána na základě skutečné události. Nejznámější československý masový vrah Ondrej Riga byl za 9 vražd a jeden pokus vraždy odsouzen v roce 1994 k doživotí, trest si odpykává ve věznici v Ilavě a v roce 2019 může tento "ponožkový vrah" požádat o prominutí zbytku trestu…
Ondrej Rigo před soudem

Dominik Dán, což je pseudonym, pod kterým slovenský spisovatel publikuje, v knize Bestie zúročil své mnohaleté zkušenosti z policejní práce. Jde mu to opravdu dobře a mně tak nezbývá, než poohlédnout se po dalších jeho knihách.
Díky knihkupectví Neoluxor na recenzní výtisk.
Hodnocení: 90%


Dominik Dán: Bestie

  • Nakladatel: Slovart
  • EAN: 9788073919290
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 302 stran, 13 × 21 cm, česky
  • Rok vydání: 2015


1 komentář:

  1. Myslím, že viacero detektívok od Dominika Dána je inšpirovaných skutočnou udalosťou. Mne sa Beštia páčila najviac od neho, teda zatiaľ, všetky som ešte neprečítala. Cez víkend sa chystám na Jednou nohou v hrobe.

    OdpovědětVymazat