středa 4. března 2015

Sophie Hannah: Vraždy s monogramem (audiokniha)

Ješitný belgický detektiv s navoskovaným knírem a s velmi čilými šedými mozkovými buňkami Hercule Poirot je znovu na scéně. V září loňského roku vyšla kniha ve 28 jazycích a 50 zemích najednou, v únoru 2015 vydává Tympanum audioknihu v interpretaci Michala Zelenky, doplněnou hudbou Kryštofa Marka.

Letos na podzim uplyne 125 let od narození jedné z nejznámějších spisovatelek všech dob – Agathy Christie. Potomci slavné autorky kriminálních a detektivních románů se rozhodli, že nechají vzkřísit legendárního hrdinu jejích knih,  belgického detektiva Hercula Poirota. Nelehkého úkolu navázat na úspěchy Agathy Christie se ujala autorka psychologických thrillerů Sophie Hannah (v češtině jí dosud vyšel thriller Ztráty a lži a povídková kniha Fantastická kniha lidských tajemství).

Jak se Sophie Hannah tohoto obtížného úkolu zhostila? Zápletka začíná slibně. Píše se rok 1929, Hercule Poirot pobývá v malém penzionu v Londýně,  kde hodlá odpočívat a kde se jeho  sousedem a novým přítelem stává Edward Catchpool, policista z oddělení vražd Scotland Yardu. Jednoho večera se Poirot ve své oblíbené kavárně setkává s vyděšenou ženou, která se obává o svůj život. Tentýž večer jsou pak v jednom luxusním hotelu zavražděni tři lidé – dvě ženy a jeden muž. Každý z nich leží na podlaze ve svém pokoji ve stejné poloze a v ústech má manžetový knoflíček s monogramem. Na recepci se najde záhadný vzkaz: “Ať neodpočívají v pokoji!” Byť na první pohled není mezi těmito dvěma událostmi žádná souvislost, Hercule Poirot ji hned najde. A zatímco Catchpool překonává při pohledu na mrtvoly svá traumata z dětství, Poirot se pouští do velkého pátrání. Postupně se ukazuje, že všechny oběti spojuje jedna malá puritánská vesnice, ve které nějakou dobu žili a kde se také před lety odehrála velká tragédie. Citové vztahy, dávné vášně a záště – přesně tento spletenec musí Poirot za Catchpoolovy asistence rozplést.

Ve Vraždách s monogramem je Hercule Poirot ve své nejlepší formě. Nic mu nechybí, ani nepřebývá – je standardně sebestředný až ješitný, jeho francouzského (pardón, belgického) přízvuku není možné si nepovšimnout, stejně tak jako zdůrazňovaného smyslu pro pořádek. Mohutný knír trčí pod nosem a o malých šedých buňkách mozkových je v knize řeč tolikrát, až to čtenáře/posluchače unavuje. Jeho sparing-partnerem a vypravěčem celého příběhu je tentokrát policista Catchpool, individuum s mnoha nepochopitelnými mindráky a pomalejším vedením, nicméně docela sympatický chlapík. Mimochodem, jména svých postav si Sophie Hannah nevymýšlela, inspiraci hledala na opuštěných anglických hřbitovech, přesně tam našla stará a již nepoužívaná jména jako Catchpool nebo Brignell, která v románě oživila. I prostředí je vykresleno tak, jak jsme u klasické anglické detektivky zvyklí – popisy luxusních prostředí střídají obrazy z venkova, do kavárny Pleasant's bych si ráda na skvělou kávu (nebo čaj) zašla i přesto, že tu mají křivé police. Co ale trochu pokulhává, je záplatka samotná. Je to překombinované a dlouhé. Chvílemi děj odsýpá skvěle, ale pak se to najednou zasekne. Spousta náhod, mnoho řešení, která se postupně vylučují, indicie jsou tak schované, že si jich všimne jen vševědoucí Poirot. Přiznávám, sem tam jsem se cítila podobně bídně, jako Catchpool… Ovšem byl to právě on, kdo mě svými postřehy a formulacemi dokázal několikrát rozesmát, což oceňuji. Velké finále, kde Poirot před shromážděním všech zúčastněných (skoro) vše vysvětlí, naštěstí nechybí.

Jaká je audioverze? Hodnotím ji rozhodně kladně. Hlas Michala Zelenky se dobře poslouchá, linku belgického detektiva pozná posluchač už z intonace. Je znát režie rozhlasového profesionála Dimitrije Dudíka. Potěšilo mě, že jednotlivé kapitoly jsou rozděleny do úseků po cca 10-15 minutách, je to praktické, když se třeba chcete vrátit a nemáte chuť a čas hledat, kde přesně jste ztratili nit. Poslechnout si znovu pět minut vám nic neudělá, ostatně kvůli zamotanosti děje jsem některé části musela poslouchat vícekrát tak jako tak. Audioverze má každopádně 12 hodin a 25 minut, doporučuji poslouchat na dlouhých cestách v autě, abyste neztratili návaznost a koncentraci.

Závěr? Vraždy s monogramem jsou psány ve stylu staré dobré detektivky, své příznivce si určitě najdou. Bohužel, obvyklá katarze z odhalení vraha na konci příběhu, na kterou se pamatuji z originálních knih Agathy Christie, se tentokrát nekonala. Ale možná to bude příště lepší. Nepochybuji, že Sophie Hannah dostane další šanci.

 



Hodnocení: 65 %

Sophie Hannah: Vraždy s monogramem

·         Nakladatel: Tympanum
·         EAN: 8594072271977
·         Originál: The Monogram Murders
·         Překlad: Němcová, Edda
·         Interpret: Zelenka, Michal
·         Režie: Dudík, Dimitrij
·         Popis: 1× CD MP3, délka 12 hod. 25 min., česky
·         Rok vydání: 2015 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat