středa 1. dubna 2015

Jo Nesbø: Přízrak

Harry Hole se po třech letech v Honkongu vrací do Norska. Je z něj nový člověk – přestal pít, začal se zdravě stravovat a sportuje. Už to není ta alkoholová troska, která to v předchozích dílech s tím padáním na dno už trochu přeháněla. Uvnitř je to ale stále ten starý Harry, policajt, který dá na intuici, kterému to skvěle myslí a který vyřeší každý případ. A právě tohle bude potřebovat – do Osla se totiž vrací kvůli Ráchel, resp. kvůli jejímu synovi Olegovi. Od případu Sněhulák se neviděli, Ráchel se se synem také odstěhovala, teď je ale zpět a nutně potřebuje Harryho pomoc. Oleg je už velký kluk, jenže aktuálně sedí ve vězení, obviněný z vraždy svého parťáka, feťáka a drogového dealera Gusta. Ráchel je, jako ostatně každá matka, přesvědčena o jeho nevině. Harry se musí ponořit do případu, který už policie uzavřela jako jednoznačně vyřešený. Jenže Oleg nechce spolupracovat. A tak se Harry pustí do hledání stop – i když to tak zpočátku nevypadá, míří správným směrem. Kam ho pátrání zavede? Mezi drogové dealery, kteří v dresu Arsenalu prodávají po ulicích novou skvělou a účinnou syntetickou drogu, za výrobcem tohoto zázraku, mezi staré známé kolegy z policie i do Rácheliny náruče. Během pátrání vycházejí najevo překvapivé informace a Harry začne být pro některé osoby trochu nepohodlným svědkem… Přece jen, korupce není v Norsku tak populární, jako u nás, tam se za ní ještě lidé stydí… Nemá ten Harry smůlu na šéfy? Vše spěje k překvapivému závěru…

 

Kniha je vyprávěna ze dvou hlavních pohledů – první sleduje Harryho, jeho jednání a myšlenkové pochody. Druhá linie – v ich formě – obsahuje vyprávění umírajícího feťáka Gusta, krásného mladíka, který vypráví svému neznámému otci o svém životě i o posledních chvílích. Obě linie se protínají a informace se doplňují. Čtenář si tak skládá celkovou skládačku a spolu s Harrym se snaží zrekonstruovat, jak vše vlastně proběhlo… Harry je opět v super formě, zdá se, že trochu zmoudřel, umí si ze sebe dělat legraci, zase je to hrdina, kterému stojí za to fandit. Jako obvykle se Nesbo velmi detailně věnuje prostředí. Když tak nad tím přemýšlím, tak mě vlastně úplně odradil od toho, abych toužila navštívit Oslo – díky jeho románům už mám tohle město zafixované jako město plné narkomanů, válčících gangů a zkorumpované policie. Přitom se ale prý do Osla začalo kvůli Harrymu Holeovi jezdit, dokonce si můžete vyrazit na komentovanou procházku městem po Harryho stopách… To jsem ale odbočila. Krom norských reálií se čtenář dost dozví i o rituálech a tetování sibiřských zlodějů a vrahů, zjistí, že Harry umí jezdit na koni a že policajtovi, který hraje na obě strany, se říká levák. Závěr knihy je dost ovlivněn tím, že nás v románě Policie čeká velké finále… Nebudu prozrazovat, je to ale rozhodně překvapivé.


Přízrak je velmi napínavá kniha, přečetla jsem ji za dva večery, ač jsem byla nejprve náležitě zděšená rozsahem – 518 stran (resp. ve čtečce 759!) Přízrak už není čistá detektivka, je to spíš thriller, který ale do knížek Jo Nesba vrací  uvěřitelnost (ve Sněhulákovi i Levhartovi jsem právě s tímhle měla už docela problém).  I tady má sice Harry Hole občas poněkud nadpřirozené schopnosti, příběh mi ale přišel už celkem reálný. A hlavně - ubylo psychopatůJ Přízraky – ať už ty v Harryho dlouhé roky alkoholem otupované mysli, nebo ty, které se nepozorovaně plouží městem, Vás lapí a minimálně Vám nedovolí usnout. Jak by totiž mohl jít člověk spát, když Harry je už TAK blízko??

Knížku jsem si šetřila na dobu, až vyjde Policie, protože bych určitě nevydržela čekat „svineckej“ půl rok na pokračování. A dobře jsem udělala – s následující knihou tvoří Přízrak moc dobrý tandem.



Jo Nesbø:  Přízrak
  • Nakladatel: KNIHA ZLÍN
  • ISBN: 978-80-7473-221-8, EAN: 9788074732218
  • Originál: Gjenferd
  • Překlad: Krištůfková, Kateřina
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 518 stran, 13,5 × 20,5 cm, česky
  • Rok vydání: 2014 (1. vydání)
        

Žádné komentáře:

Okomentovat