úterý 21. dubna 2015

Zoe Sugg: Girl online


Pohádka o Popelce, která potká svého prince

Je Vám čtrnáct nebo patnáct, cloumá s Vámi puberta, máte ze sebe mindráky, zároveň ale sníte o princi na bílém koni? Girl Online je tu pro Vás!


Penny je šestnáctiletá holka z malého anglického města, má bezva rodinu i nejlepšího kámoše. Aktuálně ale prožívá pubertu a trápí se svým vzhledem, nešikovností a návaly úzkosti (následek nedávné autonehody). Své pocity popisuje na anonymním blogu pod přezdívkou GirlOnline, její upřímnost oceňují stovky čtenářek. Před vánocemi Penny nečekaně vyráží s rodiči na několik dní do New Yorku. Potká se tu s Noahem, trochu tajemným mladíkem a okamžitě se do sebe zamilují. Stráví spolu skvělý týden v romantické atmosféře zasněženého New Yorku. Noah ukazuje Penny svá oblíbená místa, navštěvují galerie, restaurace, dokonale si rozumějí.  Penny neodolá a se svou láskou ke klukovi z Brooklynu se pochlubí i ve virtuálním prostoru. Ovšem po návratu domů ji čeká šok – zjistí totiž, že Noah vůbec není tím, za koho ho považovala! Prozrazené tajemství rozpoutá neskutečnou aféru. Pennina identita je odhalena, ze všech sociálních sítí se na ní valí urážky, na své si přijde bulvár. Vystrčí ještě někdy Penny nos ze svého pokoje? A co Noah? Může tohle skončit dobře?

Girl Online je pohádka z kategorie Young adult. Takový trochu Harlekýn pro dospívající, ovšem v moderním hávu, plný technologií a odkazů na svět současných teenagerů: „Řekl jsem tátovi doslova, že člověk nemůže teenagerovi zamezit v přístupu na síť, že je to stejný, jako kdyby mu vzal právo dýchat…“

Jinak se ale tahle kniha moc neliší od toho, co jsem kdysi v tomto věku četla já – snad jen homosexuální kamarádi a kyberšikana se v 80. letech v dívčích románech nevyskytovali.  Vše ostatní standardní: naivní hrdinové, očekávaná zápletka, velká láska, opravdové přátelství, sladký happyend…

Přesto se ale tahle kniha stala bestsellerem a v prvním týdnu se prodalo 80 tisíc výtisků. Ptáte se proč? Tuhle knihu napsala čtyřiadvacetiletá Zoe Sugg, britská vlogerka, jejíž videa  na Youtube sledují miliony fanoušků. Točí o životním stylu, kosmetice či módě a její fanynky ji zbožňují.  Je krásná a sebevědomá, působí přitom ale stejně přirozeně, jako kámoška odvedle.


Já do cílové skupiny moc nezapadám, takže ani Girl Online pro mě nepředstavuje knihu roku. Neurazí, ale ani nezaujme. Svůj podíl na tom bude mít i ne moc povedený překlad (opravdu ještě někdo používá termín gaťky?). Malé holky si ale tuhle pohádku určitě vychutnají:-)

Díky Neoluxoru za recenzní pdf.

Hodnocení: 65%


Zoe Sugg: Girl Online
  • Nakladatel: Jota
  • ISBN: 978-80-7462-821-4, EAN: 9788074628214
  • Originál: Girl Online
  • Překlad: Ohnisková, Vanda
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 336 stran, 13 × 20 cm, česky
  • Rok vydání: 2015



1 komentář:

  1. Knihu jsem nečetla, ale rozhodně mě její příběh zaujal. Snad se k ní brzy dostanu :) Díky za tip .)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat