středa 14. října 2015

Donald Westlake: Jak neuloupit smaragd

Když se nedaří, tak se nedaří…



Jak neuloupit smaragd je humoristická detektivka, která patří mezi klasické kousky tohoto žánru. Poprvé tahle knížka u nás vyšla už před úctyhodnými 45 lety, letos se k ní rozhodlo vrátit nakladatelství Grada, resp. jeho nová součást Cosmopolis.

Hlavním hrdinou knihy (a posléze celé série, která na tuto úvodní knihu navazuje) je John Dortmunder, podvodník a lupič, který se právě vrátil z vězení. Jeho kamarád Kelp má plán, jak přijít k penězům: nechají se najmout od jedné africké země a ukradnou pro ni z výstavy vzácný drahokam. Dormunder naplánuje a se svými přáteli i realizuje geniální loupež v muzeu, která má všechny předpoklady pro to, aby se zdařila. Jenže v samém závěru přijde drobná chybička, která s sebou přinese sérii dalších nutných akcí. Africký kupec je totiž tvrdohlavý a smaragd chce prostě za každou cenu… A tak je nutné vysvobodit kolegu z vězení, pak přepadnout policejní stanici, nabourat se do blázince a nakonec vyloupit banku. I použité prostředky se stupňují v neuvěřitelnosti, těšit se můžete třeba na šílený let vrtulníkem či vlastní lokomotivu…

 

Partička lupičů je zábavná, Dortmunder má prostě unikátní přátele. Můj oblíbený byl Chetwik, který miluje vláčky a ve sklepě si postavil dokonalý model anebo Stan Murch, který si s oblibou kupuje dlouhohrající desky s nahraným řevem motorů. Nejvtipnější jsou ale dialogy, těmi byl ostatně Westlake proslulý. Je to legrace, děj knihy je nápaditý a zápletky překvapivé. Čtenáři je opravdu líto, že se tomu geniálnímu lupiči a věčnému smolařovi Dortmundovi nedaří dovést věc do zdárného konce.


Více si přečtěte na stránkách Neoluxoru - díky za knihu.


Hodnocení: 85 %


Donald Westlake: Jak neuloupit smaragd


  • Nakladatel: Grada
  • ISBN: 978-80-247-5518-2, EAN: 9788024755182
  • Originál: The Hot Rock
  • Překlad: Nenadál, Radoslav
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 240 stran, 11,8 × 19 cm, česky
  • Rok vydání: 2015

Žádné komentáře:

Okomentovat