středa 18. listopadu 2015

Carl-Johan Forssén Ehrlin: O králíčkovi, který chtěl usnout

Jak na nespavce? Zkuste je uspat králíkem!


Líbilo by se Vám, kdyby Vaše dítě usínalo každý den v klidu a bez řevu? Že je to zcela nemožné? Tohle jste ještě nezkusili: uspávací příběh o králíčkovi!

Asi to znáte: po náročném dni si chcete odpočinout, jenže vaše dítě je právě teď nejakčnější.  Kde bere tu energii?  Čeká Vás dlouhé, předlouhé uspávání, při kterém ale „zaberete“ leda vy …

Možná pro vás je knižní novinka nazvaná  O králíčkovi, který by rád usnul. Švédský psycholog Carl-Johan Forssén Ehrlin vymyslel krátký příběh (32 stran), do kterého zakomponoval nejrůznější relaxační  techniky (např. autogenní trénink, vizualizaci, práci s hlasem). Cíl je jasný:  uspat posluchače.


Hlavní hrdinou je králík Kája, který nemůže usnout, a tak s maminkou putuje za kouzelníkem Zíválkem, cestou mu pomáhají  sova Ospalka a šnek Snílek. Úkolem rodiče je správně používat hlas, předstírat, že v knize vystupuje i samotné dítě, na označených místech zívat, rozprašovat uspávací prášek atd. V kombinaci s vhodně zvolenými slovy švédského hypnotizéra, pardon, psychologa, by měl být výsledek zaručen.

Jaký je můj dojem? Přiznávám, že rozpačitý. Sama jsem sice po prvním přečtení málem usnula, jenže já bych spala pořád. Králičí putování mě nenadchlo, stejně tak jako jazyk. Možná je to překladem, ale neustále se opakující sousloví  „spát teď hned “ zrovna neuklidňuje.  Testování na dětech dopadlo taktéž neslavně - ilustrace se nelíbily, příběh byl shledán nudným, ke kýženému výsledku četba nevedla. Na druhou stranu – jak se píše v knize a objevuje se i v recenzích na netu – optimální je číst knihu opakovaně, prý některým dětem trvá nácvik déle. Pro mě je ale představa každovečerního čtení této knihy frustrující. Na čtecím rituálu mě baví právě to, že se s potěšením vracím ke svým oblíbeným hrdinům, nebo spolu s dítětem objevujeme nové světy a příběhy. Ploužící se králík se mi sem nějak nehodí.

 


Jenže proč by zrovna tohle nemohlo fungovat ve vaší rodině?  Každé dítě je jiné, některé děti stereotyp vyžadují, proč to tedy nezkusit? Než se z uspávání svých dětí definitivně zblázníte, dejte ospalému králíkovi šanci. Kniha se prodala do 39 zemí světa, a chystá se prý i audioverze!

Děkuji knihkupectví Neoluxor za recenzní kopii. 

Hodnocení: 60%


Carl-Johan Forssén Ehrlin: O králíčkovi, který chtěl usnout



    • Nakladatel: KNIHA ZLÍN
    • ISBN: 978-80-7473-395-6, EAN: 9788074733956
    • Popis: 1× kniha, 28 stran, česky
    • Rok vydání: 2015 (1. vydání)





    Žádné komentáře:

    Okomentovat