středa 25. listopadu 2015

Donald Westlake: Pozdvižení v klášteře

A je tu opět má oblíbená dortmunderovská série, kterou si čtu v dopravních prostředcích a při neplánovaných prostojích – a docela si to užívám. Nevěřila bych tomu, ale tyhle „oldschoolové“ detektivky (Pozdvižení v klášteře vyšlo v roce 1985), kde mezi největší výkřik techniky patří fax nebo vrtačka na baterky, jsou velmi zábavné. Je to hlavně tím, že Donald Westlake byl jako autor opravdu vtipný a navíc do svých knih vkomponovával překvapivé nápady.


Pozdvižení v klášteře (v originále Good Behaviour) začíná tím, že oblíbený hrdina John Dortmunder (smolařský kriminální génius) prchá z nepovedené loupeže a propadne střechou do … kláštera! Pro sestry  z Mlčenlivého sesterstva svaté Filumeny je to jednak zajímavé zpestření odpoledne a jednak v tom vidí znamení shůry (doslova). Tenhle zloděj by jim mohl pomoci s návratem sestry Mary Laskavé, kterou její miliardářský otec drží pod zámkem a snaží se ji převychovat a odradit od kariéry jeptišky.  Jenže jak dostat mlčenlivou jeptišku z nedobytné pevnosti v podobě otcova vlastního mrakodrapu? Vypadá to dost beznadějně, naštěstí je ale mladá žena důvtipná a dokáže obstarat informace o bezpečnostním systému. John Dortmunder vymyslí geniální plán, dá dohromady svou starou partu kriminálníků (a přidá do ní pár dalších speciálních týpků) a  akce může začít. Jenže to by to nebyl Dortmunder, kdyby se skvěle rozjetý plán nezasekl na nějaké nečekané drobnosti – tentokrát na tom, že mrakodrap je shodou okolností plný po zuby ozbrojených žoldnéřů, se kterými dívčin otec chystá provést státní převrat v jedné jihoamerické zemi…

  

Pozdvižení v klášteře je opět vtipná kniha.  Dortmunderova parta, která jakoby vylezla z panoptika (tentokrát váhám, zda je mým oblíbencem těžkotonážní tank Drobek, nebo „trochu zvláštní“ chlápek přes zámky, kterého právě pustili po 48 letech z vězení), vtipné dialogy  a hlášky („Lidi na mě nezkoušel směšný věci. Vědí, že bych to neocenil.“) i samotný nápad, jak zločin provést tentokrát. Jasně, je to bláznivé, ale to už je prostě součást žánru a pokud to přijmete, čeká vás příjemná zábava. Oddechovka, ve které téměř neteče krev (až na jednu Dortmunderovu zadřenou třísku), ve které zpívají jeptišky, které složily slib mlčenlivosti a kde se trestné činy realizují přes zasilatelskou službu.

Jsem zvědavá, jestli si série udrží nastavenou laťku i v dalších dílech.


Díky nakladatelství Cosmopolis (součást Grady) za recenzní výtisk.


Hodnocení: 90%


Donald Westlake: Pozdvižení v klášteře
  • Nakladatel: Grada
  • ISBN: 978-80-247-5521-2, EAN: 9788024755212
  • Originál: Good Behaviour
  • Překlad: Elisová, Kateřina
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 272 stran, 12 × 19 cm, česky
  • Rok vydání: 2015 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat