úterý 22. prosince 2015

Dominik Dán: Rudý kapitán


Dominika Dána mám ráda, Rudý kapitán byla poslední knížka, kterou jsem od něj nečetla (v češtině). Tentokrát mě ale překvapil. Šifra mistra Leonarda na Slovensku?




Děj začíná vcelku banálně. Dělníci při přemisťování několika hrobů kvůli nové výstavbě upustí jednu rakev. Když se jim podaří sesbírat vysypané kosti, ukáže se, že do lebky před lety zemřelého kostelníka byl zatlučen hřebík. Nezbývá než zavolat kriminálku. Při pitvě se zjistí, že dotyčný člověk byl před smrtí dost krutě mučen. Výslech lidí, kteří dotyčného znali, ukazuje do řad StB. A co víc, zdá se, že za smrtí je nějaké dávné tajemství… Všichni Richardovi Krauzovi radí, aby se na případ vykašlal a odložil ho ad acta. Píše se sice rok 1992, StB byla rozpuštěna, jenže takový kolos nejde zrušit ze dne na den, navíc: od StB se neodchází...  Ovšem to by nesměl být Krauz…



Tahle „dánovka“ mi připadá trochu atypická. Krauz oproti jiným knihám řeší jen jeden případ – většinou se v Dánových knihách prolíná případů více. S čím mám ale celkem problém, to je samotná (těžko uvěřitelná) zápletka. O praktikách státní bezpečnosti si nedělám iluze, Krauz a jeho kolegové v pohodě jako vždy, ale romány o templářích a jejich pokladech tak úplně nemusím… Resp. nic proti Danu Brownovi, tam ale něco takového očekávám. Oproti tomu Mistr z pavlače, gestapo slídící po pokladech, samopalové přestřelky mezi stranami dobra a zla, kterých si navíc skoro nikdo nevšimne, podzemní síť, to na mě bylo trochu moc. Úplně by mi stačil exkurs do fungování církve a StB za socialismu… Krauz v knize hraje roli sečtělého policisty – jeho znalosti strojírenství z Uzlu jsem zvládla, ale citace z latiny a listování si v klasicích po večerech? To mi trochu připomíná majora Zemana, který v jednom díle Třiceti případů recitoval básníka Villona…

Co mě nakonec dorazilo, byl trailer k filmu Rudý kapitán, který vyšel zrovna ve chvíli, kdy jsem knížku dočítala. Zdá se, že ve filmu bude ještě víc honiček a přestřelek, než v knize. No, snad se aspoň Oldřich Kaiser v titulní postavě objeví na plátně častěji, než mu příběh v knize předepisuje.

   
Suma sumárum, Rudý kapitán se četl celkem dobře, opět tu nechybí typický dánovský humor, kterým oplývají policajtské hlášky, užijeme si autentických vyšetřovacích metod i realitu začátku devadesátých let, tedy doby těsně před rozdělením Československa. Ovšem s tou exkurzí do dávnější historie to tentokrát Dán na můj vkus poněkud přehnal.


Hodnocení: 75%


Dominik Dán: Rudý kapitán
  • Nakladatel: Slovart
  • ISBN: 978-80-7529-000-7, EAN: 9788075290007
  • Překlad: Šmatlák, Josef
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 400 stran, 13,6 × 21,5 cm, česky
  • Rok vydání: 2015 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat