úterý 19. ledna 2016

Emma Healeyová: Kam se poděla Elizabeth

 Kam se poděla moje paměť? A kam zmizela Elizabeth?


Zapomínáte, kam jste dali klíče nebo mobil, vracíte se domů přesvědčit se, že jste vypnuli žehličku? Tak vězte, že bude hůř.  Mnohem hůř…

Maud je 82 let. Bydlí sama v domě, denně za ní chodí dcera Helen i pečovatelky. Vaří ji, uklízejí, ale hlavně na ni dávají pozor. Maud má totiž velké problémy s pamětí.  Občas svou dceru nebo vnučku nepozná, zapomíná, co chtěla dělat, nebo co udělala. Všude po domě má nápisy, ale nemůže si vzpomenout, co znamenají. I kapsy jsou plné papírků a poznámek, jenže i  tahle její externí paměť ji často zrazuje.  Maud má v hlavě jedinou trvalou myšlenku – že se její kamarádka Elizabeth, která bydlí v domě nedaleko, ztratila. Jenže nikdo ji nebere vážně. Co se té Elizabeth mohlo stát? Maud se navíc už v životě někdo ztratil, hned po válce, její starší sestra Sukey. A právě zmizení sestry tvoří druhou, poměrně tajemnou, linii příběhu.  Tuhle záhadu se nikdy nepodařilo objasnit. Podaří se staré paní najít svou kamarádku? A jak s tím vším souvisí více než půlstoletí stará rodinná tragedie?

Kam se poděla Elizabeth je zvláštní knížka. Možná by se dala přirovnat k Muži z ostrova Lewis či Podivnému případu se psem: i tady má hlavní vypravěčka určitý hendikep ve vnímání světa, i tady se prolínají dávné události s aktuální současností, i tady je v pozadí mystérium, které čeká na vyřešení.  Hlavní je ale v této knize téma stárnutí, stařecké demence, rozpadu vlastní identity. Hlavní hrdinka Maud je sice popletená, ale jinak vcelku sympatická stará paní, některé příhody jsou vlastně i humorné a vtipné. Snažíme se jí pochopit, je nám jí líto. Na druhou stranu si ale čtenář uvědomuje, jak náročná je péče o takového člověka, jak moc je smutné, když člověk přichází o sebe sama. Alzhaimer či stařecké demence, to jsou diagnózy, kterých by se nikdo z nás nechtěl dožít…

Samotný příběh je velmi čtivý, a i když čtenář záhy pochopí, jak to s tou Elizabeth asi je, přesto je příležitost vcítit se do myšlení starého člověka, kterého opouští paměť, poměrně zajímavým a vlastně i dojemným zážitkem.  K tomu několik desetiletí stará událost, která má přesah do současnosti, to je bonus jak z dílny slečny Marplové.


Emma Healeyová, teprve třicetiletá britská autorka, se tématu stárnutí a problémů, které se s ním pojí, zhostila ve své první knize velmi citlivě a přesvědčivě. Právem si vysloužila několik prestižních cen za originální knižní debut. Věřím, že si své čtenáře najde i český překlad.

Díky Neoluxoru za recenzní výtisk, knihu si můžete koupit tady
Hodnocení: 85%





Emma Healeyová:  Kam se poděla Elizabeth

  • Nakladatel: Knižní klub
  • překlad: Šarka Kadlecová
  • ISBN: 978-80-242-5190-5, EAN: 9788024251905
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 296 stran, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)


Žádné komentáře:

Okomentovat