úterý 5. ledna 2016

Ulf Stark: Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho

Ulf Stark je švédský spisovatel a scénárista, který píše hlavně knížky pro děti. V Česku mu vyšlo několik děl – možná budete znát jeho knihy pro nejmenší, třeba  Los králem lesa,  Žabí princ nebo Hrdinové ze zahrádky. Nakladatelství Portál na sklonku minulého roku vydalo první díl volné trilogie, určené klukům kolem deseti let. Knížka se jmenuje Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho.  


Hlavním hrdinou je Ulf, trochu obtloustlý kluk s nízkým sebevědomím, kterému se moc nedaří ve škole ani u holek a kterého pěkně terorizuje jeho starší bratr. Ulfovi nejde tělocvik, v kolektivních sportech si ho do družstva vždycky vyberou jako posledního a ještě musí potupně chodit na speciální cviky na ploché nohy.

Opakem Ulfa je Percy, který se nedávno přistěhoval a kterému všechno jde – umí se prát, ze všeho vybruslí, v tělocvičně exceluje a na každou otázku najde hned odpověď. Velmi rychle dokáže prohlédnout naivního Ulfa a napovídá mu, že za všemi jeho úspěchy jsou jeho tenisky – polorozpadlé křápy, které mu učitelka zakázala nosit do školy. Ulf okamžitě zjistí, že tyhle boty nutně potřebuje a neváhá za ně Percymu dát cokoliv, o co si řekne. A ejhle, ono to zafunguje, křusky svému novému majiteli opravdu dodají sebevědomí. Z kdysi tak hodného a nesmělého Ulfa se stává uličník se spoustou nových kamarádů…


Tak tuhle knížku jsem chtěla věnovat osmiletému kamarádovi mého syna. No, ještěže jsem ji předtím přečetla, musím říct, že věk 10+ je víc než odpovídající.  I tak jsem byla docela překvapená, když jsem na třetí stránce zjistila, že kluci chodí obhlížet opalující se nahé slečny a komentují jejich fyzické přednosti, nebo že si Percy za své tenisky vyžádá pornografické časopisy Ulfova staršího bratra. Nějak nám ty děti rychle vyspívají, nebo už mi ujel vlak? Kde jsou časy Trosečníků z Vlaštovky...  A tak jsem kamarádovi raději koupila prověřeného Malého Mikuláše a Percyho tenisky putovaly pod stromeček o něco staršího kluka.



Jinak jsou ale Percyho tenisky celkem vtipná kniha, docela originální jsou i doprovodné černobílé obrázky. 



S hlavním hrdinou se mohou čtenáři  i ztotožnit, kluků, kteří nemají talent na sport, nebo mají protivného staršího bráchu, bude určitě celkem dost.  Písmo je pěkně čitelné i pro čtenáře, kteří nejsou ve čtení tolik zběhlí, tomu zřejmě odpovídá i rozsah knihy – 116 stránek. Mně osobně to přijde dost krátké, já jsem v dětství četla podstatně tlustější knihy, ale co už. Dnes je pro spisovatele výhodnější napsat celou sérii, než jednu tlustou knihu, kterou by si nikdo nekoupil. 

Jednoduché čtení, které dnešní kluky pobaví. Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál. 

Ulf Stark - trochu excentrik, nezdá se vám?:-)



Hodnocení: 75% 

Ulf Stark: Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho
  • Nakladatel: Portál
  • ISBN: 978-80-262-0948-5, EAN: 9788026209485
  • Překlad: Somogyi, Viola
  • Ilustrace: Žabková, Aneta
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 120 stran, 17 × 22 cm, česky
  • Rok vydání: 2015 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat