sobota 2. dubna 2016

Anne Audhild Solberg: Válka proti Superkrávám

Chcete zjistit, co „hýbe“ světem teenagerů? Anebo máte v rodině začínající puberťačku a sháníte pro ni nějaké vhodné čtení?  Nenechte se odradit názvem a zkuste norský knižní bestseller Válka proti Superkrávám.

Hlavní hrdinkou je Anne Bea, docela normální dvanáctiletá holka, která chodí do sedmé třídy. V jednom ohledu se ale od svých spolužáků výrazně odlišuje, trpí totiž vzácnou poruchou, albinismem. Albínka Anne Bea má bílé vlasy, téměř průsvitnou bílou pleť a vidí tak špatně, že nepoznává lidi a vráží do nábytku. Ve škole nepatří zrovna k nejoblíbenějším žákům, vlastně je třetí nejhorší možnou kandidátkou na kamarádku – za ní je už jen Celine, která je po mozkové obrně na vozíku a Birk, který má celé tělo a půl obličeje pokryté popáleninami a navíc ho v létě kouslo klíště. Nejhorší ale je, že si na Anne Beu zasedly tři největší krávy ze třídy, kterých se všichni bojí, shazují ji před ostatními a dělají si z ní legraci. A ještě navíc se tyhle tři vnutily do všemi obdivované školní kapely Fak Jastin. Nejdůležitější událost školního roku – Soutěž talentů – je přitom za dveřmi. Naštěstí ale Anna Bea výborně zpívá a navíc má báječného nejlepšího kamaráda Nilse. A tak se zrodí plán, jak se originálně pomstít: těšte se, na scénu přichází tajemná kapela Dark Horse.
Musím se přiznat, že s ohledem na titul jsem byla ke knize zprvu poněkud skeptická. O to větší ale bylo moje překvapení – Válka proti Superkrávám je příjemné čtení, se zajímavou hrdinkou i příběhem. Albínka Anne Bea, na první pohled outsider, dokáže využít své jinakosti i svého nadání a nakonec zjistí, že má víc fanoušků, než by se vůbec odvážila kdy doufat. 

Potěšil mě jazyk, a tedy i překlad Anety Grossové. Nejsou tu žádné vulgarismy, které by se v této věkové kategorii daly čekat, v dialozích se ale používá obecná čeština, což knížku dětem určitě přiblíží. Anne Bea je navíc velmi vtipná vypravěčka, umí si vystřelit i sama ze sebe a svých nedostatků, což je dost sympatická vlastnost. Velkou roli v celém příběhu hraje přátelství, začínající lásky i každodenní vztahy ve škole. Je zajímavé zjistit, jak to chodí v Norsku při vyučování, jak učitelé jednají s žáky, jaký se klade důraz na rozvíjení jejich talentů i třeba na to, jak se v Norsku do života školy zapojují rodiče. Kniha má hlavu a patu, což v dnešní produkci pro děti nebývá zas tak samozřejmé. 


Válka proti Superkrávám se v roce 2014 stala v Norsku bestsellerem a zvítězila i v anketě o nejlepší dětskou knihu – hlasovalo pro ni více než 10 tisíc dětí.  



Hodnocení: 90%


Anne  Audhild Solberg:  Válka proti Superkrávám

  • Nakladatel: Host
  • ISBN: 978-80-7491-603-8, EAN: 9788074916038
  • Originál: Kampen mot superbitchene
  • Překlad: Grossová, Aneta
  • Ilustrace: Nádvorník, Jáchym
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 216 stran, 13,5 × 20,5 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)


Žádné komentáře:

Okomentovat