úterý 12. dubna 2016

Giles Milton: Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku

Kokainista Hitler a další veselé příhody

Patříte k lidem, pro které je historie jen nudnou sbírkou letopočtů?  Kniha Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku vás přesvědčí o opaku  - najdete tu sbírku padesáti bizarních perliček, které vám historii přiblíží tou nejpřístupnější formou. Těšte se, některé historky jsou opravdu k neuvěření.


Giles Milton je padesátiletý britský spisovatel, který se zaměřuje na vyprávění příběhů, ovšem nikoliv příběhů ledajakých, zajímají ho pravdivé historické případy, které dokáže velmi poutavě převyprávět. Jeho knihy byly přeloženy do dvaceti jazyků a z většiny z nich se staly bestsellery.  Velmi úspěšná je i jeho zatím poslední kniha, v originále nazvaná Fascinating Footnotes from History, kterou nakladatelství Jota vydává pod názvem Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku.

Na co se můžete těšit? V knize najdete nespočet témat, mezi kterými si vybere snad každý. Co třeba historka o člověku, který přežil atomovou bombu v Hirošimě, aby se pak v žalostném zdravotním stavu přepravil do 320 km vzdáleného rodného města Nagasaki? Nebo případ dalšího Japonce, který odmítal uvěřit, že druhá světová válka skončila a až do roku 1974 bojoval na ostrově Lubang na Filipínách?  Mne osobně dostalo vylíčení operace Tiger, generálky na vylodění v Normandii – bylo to tak zpackané cvičení, že při něm zahynulo skoro tisíc amerických vojáků. Horolezce asi zaujme pátrání po těle Malloryho na Everestu, feministky budou nadšené z Dorothy Lawrenceové, která v přestrojení za muže bojovala v první světové válce. Milovníky záhad potěší případ milionáře, který vypadl z letadla za letu, tajemné zmizení první dámy britské detektivky Agathy Christie nebo unesená mrtvola Charlieho Chaplina. Vraždy, špionáž, přežití v náročných podmínkách, útěk z koncentračního tábora, osudy nacistů po válce, pokusy o zkřížení člověka a opice, to všechno a mnoho dalšího v knize najdete.


Příběhy jsou krátké, každý na pár stránek, ideální pro popojíždění tramvají po městě, nebo na čtení před spaním, kdy se nechcete pouštět do ničeho delšího.  Je to ten typ literatury, který pobaví a zároveň vás i nenásilně vzdělává. Nečekejte ale žádné hluboké myšlenky a zasazení do kontextu a souvislostí, od toho máte třeba Wikipedii, tahle kniha je tu hlavně pro zábavu (i když někdy je její humor dost morbidní).  Jestli znáte britský cyklus pro děti s názvem Děsivé dějiny, pak tohle je trochu podobný styl.  Knížku asi ocení studenti středních škol – popisované příběhy se mohou stát podkladem pro originální a vtipný referát na dějepis, který zaujme a pobaví nejen vyučujícího, ale i spolužáky.  Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku  jsou typem knihy, které mám zařazené v kategorii „lehké čtení na dovolenou“. 

 


Hodnocení: 70%


Giles Milton: Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku

  • Nakladatel: Jota
  • ISBN: 978-80-7462-935-8, EAN: 9788074629358
  • Překlad: Kozák, Jan
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 184 stran, 15 × 21,5 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

2 komentáře:

  1. Po knížce pokukuju co vyšla, ale asi ji nejdřív zkusím ulovit v knihovně :) Děsivé dějiny nejsou úplně můj šálek kávy, tak si teď nejsem jistá, jak by mi kniha sedla. Díky moc za pěknou recenzi!

    OdpovědětVymazat
  2. Také mě to zaujalo. Dávám si do seznamu - díky.

    OdpovědětVymazat