čtvrtek 14. dubna 2016

Iva Pekárková: Sloni v soumraku

Do Afriky nejen za slony, ale i za sexem

Sloni v soumraku, román Ivy Pekárkové, je prvním dílem volné „černobílé zvířecí trilogie“, která se zabývá sexuálními a partnerskými vztahy bílých žen a černých mužů. Následují Levhartice a Pečená zebra.


Anne je padesátiletá obtloustlá Angličanka, poněkud naivní žena, která  je totálně nespokojená se svým dosavadním nudným životem. Amadou je senegalský mladík, flákač, který se živí a baví tím, že sexuálně uspokojuje bílé Evropanky, které do Afriky přijíždějí za dobrodružstvím. Zároveň doufá, že jednou najde ženu, která si ho odveze do Bílého ráje.  A opravdu slaví úspěch – Anne je jeho sexuální výkonností nadšená, do černého mladíka se zamiluje a nakonec si ho vezme za manžela, protože to je jediný způsob, jak ho dostat do Anglie. Jenže - může vztah založený jen na sexu a vděčnosti fungovat? Dokáže si Anne živočišného Amadoua natrvalo připoutat? Nebude Senegalčan z života v Evropě a ze své tuctové manželky zklamaný?


Iva Pekárková píše vtipné, zábavné a velmi otevřené knihy -  Sloni v soumraku jsou jednou z nich. Téma sexuální turistiky žen je v našich končinách poměrně neznámé, ale o to atraktivnější. A zvlášť v dnešní době, kdy se mezikulturní rozdíly skloňují v souvislosti s imigrantskou vlnou ve všech médiích. Pro čtenáře je zajímavé nahlédnout otázku (nejen) prázdninového sexu jak pohledem zhrzené bělošky, tak i očima onoho atraktivního afrického gigola. V knížce rozhodně zaujmou sexuální scény, typicky drsný a ironický autorčin jazyk, zajímavé jsou africké i britské reálie. I když je vše psáno s nadhledem a vtipem, je to s ohledem na poměrně krutou realitu mezilidských vztahů vlastně docela drsná kniha. 


Vzal ji za ruku, ubezpečil ji, že je stále ještě mladá a krásná – a pak to ještě třikrát opakoval, protože Anne se těchhle pitomých keců prostě nemohla nabažit.
Načež jí začal trpělivě vysvětlovat, že poslat mu letenku fakt nestačí.
Vyžádalo si to několik litrů kokotového hormonu, ale nakonec na to přišla sama: „VEZMEME SE!“

 

Autorka se drží svého úsporného, ale velmi účinného stylu – román má pouhých 176 stran, některé kapitoly jsou hutné a obsahují jen několik vět, knížka ale díky tomu získala zajímavý rytmus a skvěle se čte. Ivu Pekárkovou považuji za jednu z nejoriginálnějších českých spisovatelek, baví mě i její blog na iDnes.cz. Kniha Sloni v soumraku poprvé vyšla v roce 2008, tehdy mě ale nějakou náhodou minula. Nakladatelství Mladá fronta naštěstí připravilo nové vydání. Při čtení téhle knihy jsem se hodně bavila, Sloni v soumraku patří k tomu nejlepšímu, co Iva Pekárková, česká autorka žijící v Londýně, napsala. Nezbývá mi, než se těšit na Pečenou zebru.

Za recenzní text děkuji knihkupectví Neoluxor. 


Hodnocení: 90%

Iva Pekárková: Sloni v soumraku
  • Nakladatel: Mladá fronta
  • ISBN: 978-80-204-4074-7, EAN: 9788020440747
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 176 stran, 13,5 × 20,6 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat