pondělí 4. dubna 2016

Majgull Axwlssonová: Dubnová čarodějka

Dívat se na svět očima ptáků

Psychologický román s kapkou tajemna, příběh čtyř rozdílných žen s podobným osudem...

Tři ženy středního věku: cílevědomá lékařka Christina s nízkým sebevědomím, impulzivní Margareta, která není schopná žít ve fungujícím vztahu a vzteklá alkoholička Birgitta. Všechny mají společný neutěšený vstup do života (psychické a fyzické týrání, opuštění po porodu, zanedbaná výchova), všechny nakonec spojil pobyt u společné pěstounky Ellen.  Ale ani navenek dokonalá Ellen nebyla bez chyby. Svou vlastní těžce zdravotně postiženou dceru odložila po narození do ústavu a už o ni neprojevila zájem. Jenže Desireé navzdory předpovědím nezemřela. Tělo měla sice ochrnuté, mozek se ji zmítal v epileptických záchvatech, ale mysl přežila. Její inteligenci objevil mladý lékař, Desireé se začala učit, číst, našla zálibu ve fyzice a astronomii, získala v korespondenčním kurzu maturitu. Když se její stav zhoršil, naučila se kvůli dalšímu lékaři, do kterého se zamilovala, ovládat počítač dechem. Při životě ji ale drží především zášť ke svým nevlastním sestrám, chce zjistit, která z nich prožila život, který byl určen jí. Desireé vypráví jejich příběhy, dokáže se do nich vcítit, pomáhat jim i škodit. Desireé je totiž dubnová čarodějka…
Velmi zvláštní kniha, kdy s hlavními hrdinkami čtenář prožije téměř půl století. Psychologický román s prvky magického realismu (byť tedy to, co předvádí Desireé, známe my milovníci Terryho Pratchetta velmi důvěrně od jedné čarodějky z Lancre). Čtenáře zaujmou podrobné popisy životů jednotlivých žen – nejprve tak, jak je vidí a sleduje Desireé, v druhé polovině knihy pak svůj osud líčí samotné ženy.  Některé pasáže jsou hodně drsné, hlavně ty týkající se týrání a zneužívání dětí, není to úplně pro útlocitné povahy. V románu se řeší i smysl života a jeho kvalita: kdo má právo rozhodovat o životě druhého? Jak vidí svůj život člověk upoutaný na lůžko, který vyžaduje nepřetržitou péči?  Pro mě osobně bylo velmi zajímavé sledovat zdravotní a sociální systém Švédska – od padesátých let, kdy se zrodil švédský sociální stát, přes reformy, které umožnily lidem s postižením žít s podporou vlastní a samostatný život.
Několik odvážných rodičů si dovolilo přijit s námitkami. Je skutečně nutné naučit všechny nepohyblivé děti plést košíky a vázat knihy? Je vůbec nutné je umisťovat do ústavů, aby mohly chodit do školy? Nebude lepší a nakonec i levnější postavit rampy pro vozíčky v normálních školách a děti nechat bydlet s rodiči? Ministr sociálních věcí si ve své kanceláři s ořechovým ostěním mnul bradu a přemýšlel nahlas: Není vlastně na čase, když máme stát sociálních jistot vybudovaný, taky investovat nějaký ten peníz do těch nejodstrkovanějších dětí, do handicapovaných?
Dubnová čarodějka je kniha plná příběhů, otázek a emocí. Někdy je to kniha trochu nepřehledná, vzhledem k tématu a délce spíše čtení pro ženy. Jediné, co mě poněkud zklamalo, byl závěr – takhle načrtnutý příběh by potřeboval i výraznější konec.
Text najdete na blogu knihkupectví Neoluxor, kterému děkuji za poskytnutí textu. 

Hodnocení: 85 %

Majgull Axwlssonová: Dubnová čarodějka

  • Nakladatel: Metafora
  • ISBN: 978-80-7359-508-1, EAN: 9788073595081
  • Originál: Aprilhäxan
  • Překlad: Hartlová, Dagmar
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 504 stran, 12,5 × 20,1 cm, česky
  • Rozměry: 12,5 × 20,1 cm
  • Rok vydání: 2016 (2. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat