pondělí 23. května 2016

Čen-jün Liou: Manžela jsem nezabila

Nezabitý manžel

Tragikomická satira z Říše středu, to je žánr, který se na našich knižních pultech zase tak často nevyskytuje. Vydejme se tedy na exkurzi do současné Číny.


Lotos Liová je mladá žena, která žije spokojeně s manželem a malým synem. Pohoda ale trvá jen do chvíle, než zjistí, že je podruhé těhotná. V Evropě jasný důvod k oslavě, ovšem v Číně, která uplatňuje politiku jednoho dítěte, se vše schyluje k rodinné tragédii. Lotos si může vybrat – potrat, nebo velkou pokutu a ztrátu zaměstnání manžela. Těhotná žena ale vymyslí mnohem rafinovanější plán -  s manželem se domluví, že se naoko rozvedou a po narození dítěte se jako dva svobodní lidé (každý s jedním dítětem) zase vezmou. Jenže rozvedený manžel se v mezidobí zakouká do jiné ženy a ožení se s ní. Lotos zuří a chce se pomstít. Nejprve uvažuje o vraždě, nakonec se ale rozhodne zničit proradnému manželovi život, a to tím, že se svých domnělých práv a pošlapané cti domůže soudní cestou. V žalobě o neplatnost rozvodu sice neuspěje, to ji ale nezastaví. Svou křivdu žene dál a výš, přes okres na prefekturu, ke guvernérovi provincie, dotáhne to až na Všečínský sjezd lidových zástupců. Její tažení zkosí celou řadu úředníků, vlastní satisfakce ale nepřichází. Připravte se na dvacetiletý boj proti systému…


Od Manžela jsem nezabila jsem čekala ledascos, třeba i náznak detektivky, jak ostatně název naznačuje, ale realita mě opravdu překvapila. Opravdu politická fraška! V hlavní roli zkorumpovaný státní systém, který stojí na vzájemných protislužbách, který se ale jakoby mávnutím motýlího křídla rozpadá díky úsilí nedůležité a prosté ženy. Lotos Liová je opravdová anti-hrdinka, která svou umanutostí a zuřivostí dokáže narušit byrokratické kruhy, při tom ale ničí život hlavně sobě. Příběh je psaný s humorem a ironií, ovšem je postaven na neustálém opakování téhož na různých úrovních byrokratického aparátu, takže se po určité době stává poněkud předvídatelným. Lotos Liové může čtenář zpočátku fandit, postupně ale sympatií k jejímu počínání ubývá. Stále se opakující absurdní fraška, která vypadá, že nemá konce... Pro mne byl Manžel příjemnou změnou, ale není to úplně druh humoru, který bych vyhledávala. Čínský čtenář, který zná situaci a reálie na vlastní kůži, si tuhle knihu zřejmě užije nepoměrně víc, než člověk z našeho kulturního okruhu.

Díky Neoluxoru za tuto knihu. 




Hodnocení: 65%

Čen-jün Liou: Manžela jsem nezabila



  • Nakladatel: Odeon
  • ISBN: 978-80-207-1694-1, EAN: 9788020716941
  • Originál: Wo pu š´Pchan Ťin-lien
  • Překlad: Li, Zuzana
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 336 stran, 13 × 20,7 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat