pátek 5. srpna 2016

Peter May: Útěk

Dvakrát on the road…

Peter May se proslavil svými detektivními sériemi – ať už trilogií z ostrova Lewis, nebo sérií thrillerů z Číny. Mimo to ale vydal i řadu samostatných románů, zatím poslední napsanou knihou je Útěk, který právě teď vydává nakladatelství Host.



Útěk se odehrává ve dvou časových rovinách – v roce 1965 a o půlstoletí později, v roce 2015. V polovině šedesátých let se parta středoškolských studentů a zároveň členů hudební kapely ze skotského Glasgow rozhodne utéci z domova. Každý z kluků má své důvody – jednoho právě vyloučili ze školy, druhý má problém s náboženskou orientací rodičů, třetího žene z domova násilí, čtvrtý neutíká před něčím, ale za někým, všichni by se ale moc rádi proslavili v hudební branži. Zrovna totiž vrcholí éra The Beatles, The Rolling Stones a dalších kapel šedesátých let – úspěch v muzice se zdá být na dosah ruky. Útěk se přes různé peripetie podaří a hoši se dostanou do Londýna, mekky muziky, módy a umění. Tady na ně sice nečeká smlouva s nahrávacím studiem, ale přesto se dostanou do velmi zajímavé společnosti. Jenže pak se stane něco děsivého a idylické časy mládí i přátelství na celý život jsou rázem pryč. O padesát let později stará záležitost vyplave na povrch a je nutné znovu podniknout cestu do Londýna, vypořádat se s démony a napravit dávné křivdy.

Kniha o životním bilancování, o tom, že člověk na sklonku života lituje nejvíc toho, co neudělal. May se vrací ke svým oblíbeným motivům, které se v jeho knihách objevují pravidelně – studentským hudebním kapelám, životu na cestě, k mládí, které formuje zbytek života. Šedesátá léta jsou tu popisována skoro filmovým jazykem – vše ve znamení sexu, drog a rokenrolu. Velmi pěkně se to čte, reálie má May jako vždy skvěle zmáknuté. Člověk má chuť si pustit Help! nebo Perný den. Část ze současnosti nepostrádá napínavé záběry, je ale spíš tragikomická – přece jen na našich hrdinech zapracoval věk, choroby a alkohol. Každopádně v momentech stařeckých excesů najde uplatnění nová generace – vnuk hlavního vypravěče, obézní mladík s vysokým IQ, génius přes počítače, ovšem s nulovým sebevědomím. Že by nový typ hrdiny? V knize jsou přitomné i sociální motivy – rozdíly mezi venkovem a hlavním městem, důsledky ekonomických reforem apod. Útěk je zařazen do žánru thriller a opravdu je i tady do příběhu zakomponována kriminální zápletka. Tentokrát mi ale přišla poněkud odbytá a vlastně i nadbytečná, o vyšetřování trestného činu tenhle román opravdu není.



Útěk je velmi čtivá kniha, přeskakování mezi časovými liniemi nečiní čtenáři žádný problém, naopak, konfrontace minulosti a přítomnosti přináší napětí a určuje tempo. Je to kniha, kterou si můžete bez obav vzít na dovolenou nebo k vodě, má totiž spád a určitě vás zabaví. Pokud jste od Petera Maye zatím nic nečetli, tak tohle dílo vás může navnadit na jeho další knihy. Pro pravidelné čtenáře Petera Maye ovšem nepředstavuje Útěk nijak přelomovou knihu, já osobně asi zůstanu spíš u Mayových propracovanějších (a delších) krimi sérií.

Děkuji knihkupectví Neoluxor za recenzní text.

Hodnocení: 75 %


Peter May: Útěk

  • Nakladatel: Host
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 450 stran, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)


Žádné komentáře:

Okomentovat