sobota 1. října 2016

Radek Laudin: Památná místa Járy Cimrmana

Divadlo Járy Cimrmana letos slaví úctyhodné půlstoletí. A tak se s tímto českým velikánem potkáváme na každém kroku. Barevné týdeníky se předhánějí v rozhovorech se Zdeňkem Svěrákem, příp. dalšími otci zakladateli, v Českém rozhlase zahájili celoroční projekt „Půlstoletí s Cimrmanem“, v rámci kterého můžete hlasovat o nejoblíbenější hlášku z Cimrmanových her, na youtube se díky laskavosti držitelů autorských práv objevily záznamy všech divadelních her Divadla Járy Cimrmana. Největší Čech právem vyvolává velký zájem a potvrzením tohoto zájmu je i kniha Radka Laudina: Památná místa Járy Cimrmana.



Tato publikace Vás provede po části turistických a architektonických památek, které jsou s Járou spojeny, zavede Vás do měst a obcí, kde se nebáli pojmenovat po Cimrmanovi ulici, nábřeží, náměstí či plácek. Většina památných míst stojí naštěstí za návštěvu sama o sobě, bez ohledu na stopy, které tu Cimrman zanechal. Autor nás tak vezme například do Příchovic, krásného koutu na pomezí Jizerských hor a Krkonoš, kde v areálu U čápa vyrostla rozhledna zvaná Maják a Cimrmanovo muzeum kuriozit. Autory obojího je architekt Martin Rejniš (autor poštovny na Sněžce, nebo transbordéru kousek od Liberce). Podívat se můžeme také Bukovou horu v severních Čechách, kde na nás kromě cedulky zvěstující, že tu Cimrman pravděpodobně nežil, čeká i krásný výhled na údolí Labe z Humboldtovy vyhlídky nebo nedaleké Zubrnice s železničním muzeem. V Českých Budějovicích (kde by chtěl žít každý) mě zase docela pobavil drobný památník v kampusu Jihočeské univerzity v podobě ohryzku od sochaře Michala Trpáka (odkazuje na Cimrmanovy zásluhy v oblasti kompostování). Ve Františkových lázních je po Cimrmanovi pojmenována Základní umělecká škola – to mi už přijde docela odvážné a je celkem potěšitelné, že se tenhle nápad setkal s pozitivním přijetím.


Míst, která jsou s českým géniem a vynálezcem spojena, je v knize celkem jednadvacet a autor jimi pokryl prakticky celé území  České republiky. Některá místa a relikvie jsou vtipné více (pamětní deska s odlitkem brzdné dráhy Cimrmanova kola), jiné méně, ale to už tak s lidovou tvořivostí bývá.  Všechny památky totiž vytvořili amatérští nadšenci a příznivci, kterým stálo za to i za cenu někdy poměrně značného úsilí  své nápady realizovat. U každého zastavení jsou ostatně okolnosti vzniku dost podrobně (a často i docela vtipně) popsány, kromě toho se ale čtenář může těšit i na úryvky z her, vzpomínky herců a lidí kolem Divadla Járy Cimrmana a v neposlední řadě i na velké množství fotografií. Kromě samotných památných míst a okolních turistických zajímavostí jsou na fotografiích zachyceny i akce, které se zde konají – turistické pochody, běžecké závody, návštěvy Zdeňka Svěráka a ostatních cimrmanologů a podobně. Kniha je ostatně velmi pěkně graficky vypravená, fotografie získaly díky jednotným rámečkům a popiskům jednotný styl, je radost držet tuhle knížku v pevné vazbě v ruce.

I když se Památná místa Járy Cimrmana trochu vezou na současné populární vlně, své čtenáře si publikace najde. Příznivce Járy Cimrmana kniha určitě potěší a příjemně navnadí – třeba k víkendovému výletu nebo k prázdninovému putování.  Já sama  jsem díky knížce získala pár tipů, které si určitě nenechám ujít.

Hodnocení: 80%


p.s.:  A pokud by těch tipů bylo pro Vás málo, nabízím dva bonusy – jeden najdete snadno, jedná se o sochu Cimrmana v mlze, kterou mají v Tanvaldě (nikoliv U labutě, jak byste možná čekali, ale nad vchodem do kina  Jas Járy Cimrmana). Druhá památka je mobilní – jedná se o přenosnou turistickou značku Járy Cimrmana - naposledy byla spatřena v okolí Ještědu.





p.p.s.: Děkuji nakladatelstvíCosmopolis za recenzní výtisk.





Radek Laudin: Památná místa Járy Cimrmana
  • Nakladatel: Grada
  • ISBN: 978-80-247-5798-8, EAN: 9788024757988
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 128 stran, 17 × 24 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat