pondělí 17. října 2016

Simon Tolkien: Rozkazy z Berlína

Dvojitý agent útočí

Špionážní román z válečné Anglie, aneb nemohla druhá světová válka dopadnout jinak?



Píše se rok 1940, Anglie je ve válečném stavu, na Londýn dopadají bomby a každým dnem se očekává německá invaze. Hitler ale na válce s Velkou Británii nemá zájem, chce veškeré své síly napřít na východní frontu. S britským ministerským předsedou Winstonem Churchillem se ovšem vyjednávat nedá. Naštěstí má Reinhard Heydrich plán - využít svého agenta v MI5 a odstranit Churchilla jednou provždy. Trochu se to zkomplikuje poté, co musí zrádný agent kvůli krytí odstranit bývalého šéfa, vraždu se ale podaří hodit na zadluženého zetě oběti. Na té vraždy je ale něco divného, myslí si nezávisle na sobě inspektor Trave i pozůstalá dcera Ava. Na vlastni pěst se pouštějí do pátrání po vrahovi a přitom netuší, že ve hře jde o mnohem víc....

Špionážní romány nejsou mým nejoblíbenějším žánrem, ale klasiky typu Frederick Forsyth nebo Graham Greene samozřejmě znám. Na Rozkazech z Berlína mě lákalo jméno autora i samotné téma. Autorem knihy je totiž Simon Tolkien, vnuk J.R.R.Tolkiena, tvůrce Hobita a Pána prstenů.  Tolkien junior vystudoval na Oxfordu moderní historii a pak se řadu let živil jako advokát specializující se na trestní právo. Na literární dráhu se vrhl až po čtyřicítce, kniha Rozkazy z Berlína je jeho čtvrtým dílem, které zároveň zakončuje třídílnou sérii věnovanou inspektoru Traveovi.

Simon Tolkien se slavným dědečkem (a s babičkou:-)

Abych pravdu řekla, Rozkazy z Berlína mě příliš nenadchly. Vše, co v téhle knize najdete, jste už četli stokrát jinde. Heydrich jako vysoký atlet nordického typu s  ledovým pohledem. Dobrosrdečný Winston, který z Britů vykřeše to nejlepší... Na čtenáře nečeká ani žádné překvapení v podobě nečekaného odhalení, jednotlivé party jsou rozdány, identita dvojitého agenta známa a jak to dopadne s Churchillem, Hitlerem a Heydrichem si z hodin dějepisu pamatujeme taky všichni. Státní správa v tomto románu prakticky nefunguje, naštěstí Anglii zachrání hospodyňka v domácnosti a rozkazů nadřízených nedbající inspektor. Jediné, co mě na téhle knize bavilo, bylo vykreslení života v Londýně během německých náletů. Lidé ukrývající se v metru, městské plovárny dočasně sloužící jako márnice, zapojení žen do obrany země. Kvůli těmto okolnostem stojí za to knihu přečíst.



Rozkazy z Berlína jsou první knihou Simona Tolkiena přeloženou do češtiny. O tom, že by autor zdědil výrazný literární talent svého dědečka tato kniha ale bohužel nesvědčí. Děkuji Neoluxoru za recenzní text.


Hodnocení: 60%





Simon Tolkien: Rozkazy z Berlína

  • Nakladatel: KNIHA ZLÍN
  • ISBN: 978-80-7473-456-4, EAN: 9788074734564
  • Originál: Orders From Berlin
  • Překlad: Steinerová, Irena
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 352 stran, 13,7 × 20,5 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat