úterý 3. ledna 2017

Robert Harris: Otčina (rozhlasová dramatizace)

Píše se rok 1964 a dějiny se odehrávají jinak, než jsme zvyklí. Adolf Hitler stále vládne Velkoněmecké říši, která se chystá na velkolepou oslavu jeho narozenin. Britský král Edward VIII. s chotí Wallis ujišťuje Německo o neutuchajícím přátelství obou národů (Winston Churchill a Alžběta žijí v exilu v Kanadě). Na východní frontě se stále bojuje, na nových územích Říše také není příliš bezpečno – původní obyvatelstvo se brání atentáty a různými partyzánskými akcemi. Na první oficiální návštěvu Německa se chystá americký prezident Kennedy (otec Johna Fitgeralda).



A právě v tu dobu je v Havelském jezeře nalezena mrtvola starého muže, který jak se posléze ukáže, byl  jedním z blízkých spolupracovníků Adolfa Hitlera na začátku jeho kariéry. Býval to právník, který se za války ve vysoké pozici podílel na správě okupovaných územích. Případ je omylem přidělen vyšetřovateli a důstojníkovi SS, sturmbannführerovi  Xavieru Marchovi, který se nechce pátrání vzdát ani poté, co vyšetřování převezme Gestapo. Reinhard Heydrich a jeho pobočník generál Globus mají eminentní zájem na tom, aby se v případu nevrtal nikdo nepovolaný. March je ale neodbytný, práce pro něj ostatně po rozvodu  představuje jediný smysl života, a tak se dostává  k dalším podivným úmrtím. Stopa ho vede k ukradeným uměleckým dílům nedozírné ceny, spolu s americkou novinářkou ale přijdou na to, že pozadí celého případu je ještě mnohem temnější. Týká se totiž záležitosti, o které se nemluví – konečného řešení židovské otázky…

O rozhlasové dramatizaci románu Roberta Harrise Otčina jsem se dozvěděla prakticky náhodou na květnovém Světě knihy, kdy na besedě Českého rozhlasu hovořil režisér Aleš Vrzák o přípravě této speciální detektivky. Zaujalo, ale pak se mi to z hlavy vykouřilo. Nedávno se ale v mé přítomnosti kdosi zmínil o novém a zajímavém rozhlasovém počinu, a tak jsem si od podobně postižených nadšenců rychle sehnala nahrávku všech pěti dílů. Během virózy na konci roku se našel na Otčinu konečně ten správný čas.



Co říct o samotném románu? Je zajímavé zabývat se alternativní historií. Člověk si uvědomí, jak málo stačilo, aby se dějiny ubíraly jinudy.  I jako kriminální román kniha ale docela funguje, jen tam trochu chybělo to napětí z konečného rozuzlení, čtenář přece jen ví, jak to bylo…  Dobrým nápadem bylo použití skutečných osob jako hrdinů knihy – většina lidí, kteří v románu vystupují, bylo reálných, byli to vysocí úředníci nacistického Německa, byť se jejich osudy odvíjeli ve skutečnosti jinak. Srovnání na závěr bylo poměrně poučné.  Bavilo mě prostředí poválečného Německa – s těmi všemi Vítěznými oblouky a dalšími megastavbami Hitlerova architekta Speera, zaujalo mě, jak se k Němcům stavěli příslušníci ostatních národů – Američané z ambasády i Švýcaři během kriminalistovy návštěvy v jedné tamní bance.

Samotná dramatizace mi přišla velmi zdařilá. Po několika audioknihách čtených jedním hercem to bylo opravdu osvěžující. Všechny ty ruchy, zvuky na pozadí z rádia, šplouchání vody, dramatické situace.  Ve hře si zahrála celá řada současných skvělých herců (Arnošt Goldflam, Igor Bareš, Jan Vondráček,  Daniela Koláčová)  v čele s výborným Jiřím Vyorálkem, který mě už dříve dost bavil jako komisař Wallander v audio verzi detektivek Mankella Henninga.

Z natáčení Otčiny (Jiří Vyorálek)


Myslím, že Otčina se Českému rozhlasu opravdu povedla a rychle se zařadí do Zlatého fondu.

Hodnocení: 100%


Robert Harris Otčina (rozhlasová dramatizace)

Osoby a obsazení: Xavier March, vyšetřovatel berlínské kriminální policie (Jiří Vyorálek), Max Jaeger, vyšetřovatel berlínské kriminální policie (Jan Vondráček), Krause, dispečer (Miroslav Hanuš), Schreiner (Dan Kranich), Jost, kadet (Vojtěch Hájek), Dr. Eisler, patolog berlínské kriminální policie (Zdeněk Hess), Helga, dispečerka (Dana Reichová), Pili March, syn Xaviera Marche (Matěj Převrátil), Klara, bývalá manželka Xaviera Marche (Dana Černá), Koth (Jan Szymik), Rudi Halder, historik, Marchův přítel z války (Martin Myšička), Trinkelová (Daniela Kolářová), asistent na patologii (Matěj Vejdělek), Strážný na ostrově (Ladislav Hampl), Martin Luther (Ladislav Frej), Odilo Globus Globocnik, Obergruppenführer SS (Igor Bareš), Učitel kadetů (Zdeněk Velen) a další.

Autor: Robert Harris
Překlad: Pavel Bakič
Dramatizace: Vít Vencl
Dramaturgie: Renata Venclová
Režie: Aleš Vrzák 
Natočeno v roce 2016. 


Žádné komentáře:

Okomentovat