pondělí 20. února 2017

Andrew Taylor: Němý

Nic neříkej. Nikomu ani muk. Nikdy.

Andrew Tayler je anglický spisovatel, známý autor detektivek a historických románů. V Česku zatím není příliš známý, vyšly mu tu pouze dvě knihy, teď ale přichází na trh jedno z jeho posledních děl, historický román s detektivní zápletkou Němý.



Paříž, revoluční léto roku 1792, právě tady román začíná. Na ulicích řádí povstalci a desetiletý Charles se stane nechtěným svědkem vraždy své matky. Podaří se mu utéct, ví ale, že nesmí nic prozradit, protože pak by byl jeho život také v nebezpečí. Rozhodne se tedy, že už nepromluví nikdy, stane se němým a mlčení ho ochrání. S pomocí bývalé služebné se dostane k bývalým matčiným přátelům a s nimi posléze prchá do bezpečí Anglie. Žádná léčba ani metoda ho ale nedokážou znovu rozmluvit. Komplikované je to i s chlapcovým postavením, Charlesova matka Augusta od svého manžela Savilla, londýnského makléře, kdysi utekla, nikdy se však nerozvedli. A i když není vůbec jasné, kdo je chlapcovým skutečným otcem, podle práva má na něj nárok právě Savill, který se výchovy Charlese na nátlak dalšího příbuzného hodlá ujmout. Než se mu však podaří odvézt ho z odlehlého venkovského sídla, je chlapec unesen. Kdo za tím stojí a jaký má motiv? Může být malý němý kluk někomu nebezpečný? Kdo byla vlastně chlapcova matka? Hraje v celém příběhu hlavní roli strach, politika nebo pečlivě tajená rodinná tajemství? 

Andrew Taylor
 

Musím přiznat, že jsem se těšila na román z doby revoluce a počátku francouzské republiky, nakonec se ale většina příběhů odehrává na britském venkově, resp. v Londýně. Můžete si ale užít zajímavé postavy – ať už jde o Savilla, ze kterého se postupně vyklube hlavní osoba, která se snaží přijít na kloub celému tajemství, nebo pochopitelně o Charlese. Čtenář má ojedinělou příležitost nahlédnout do mysli dítěte, které je pro své mlčení okolím považováno za slabomyslné, chlapce, který nejraději tráví svůj čas s obskurní figurínou, vyrobenou jako sádrový odlitek mrtvého dítěte pro lékařské účely. Scény popisující tehdejší úroveň medicíny jsou ostatně v celé knize ty nejživější - věřte mi, trhání zubu v tehdejší době by asi nikdo z nás zažít nechtěl. Druhá polovina knihy po Charlesově únosu je akčnější, zároveň ale komplikovanější a méně přehledná. Část indicií je nutné hledat v minulosti, čtenář se ale rozhodně nesmí nechat uchlácholit napohled předvídatelným vývojem děje, mohlo by se stát, stejně jako hlavním hrdinům, že něco přehlédne...  Román zaujme zajímavým dětským hrdinou, strhující historickou detektivkou, kterou slibuje oficiální anotace, bych tuto knihu ale asi nenazvala. 

Děkuji Neoluxoru za poskytnutí recenzního výtisku.


Hodnocení: 80%




Andrew Taylor: Němý
  • Nakladatel: Práh
  • ISBN: 978-80-7252-656-7, EAN: 9788072526567
  • Překlad: Komňacká, Háta Kreisinger
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 384 stran, 14,8 × 21 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat