pátek 7. dubna 2017

Hynek Jůn, Kateřina Thorová: Vztahy, intimita a sexualita lidí s mentálním handicapem nebo s autismem

Opět jedna kniha z kategorie odborných. Vzdělávám se v tomhle tématu, a tak jsem (mimo jiné) sáhla i po příručce dvou zkušených autorů a terapeutů ze světa autismu, Hynka Jůna a Kateřiny Thorové. Hynka Jůna jsem měla příležitost opakovaně potkat na přednáškách týkajících se problémového chování lidí s mentálním postižením, působí v Domově se zvláštním režimem v Libčicích, který je určen lidem se souběhem autismu a těžkého problémového chování, Kateřina Thorová je pak uznávanou psycholožkou specializující se diagnostiku poruch autistického spektra (oba NAUTIS, dříve APLA Praha). Více o nich tady.



Publikace vznikla v rámci projektu Autismus a vzdělávání a primárně byla vydána jako doprovodná příručka ke kursu Sexualita u lidí s mentálním postižením. Najdete tu – jak jinak - část teoretickou a část praktickou. Teoretická polovina knihy přináší obecné informace o sexualitě, vč. historického exkursu, zabývá se rozvojem sexuality v závislosti na věku v běžné populaci a velkou pozornost pak věnuje sexualitě u lidí s mentálním postižením. Samostatnou kapitolu si (právem) vysloužilo sexuální zneužívání těchto lidí. Praktická část je pak doplněna příklady z terapeutické praxe a je věnována zejména pracovníkům v sociálních službách. Dočtete se tu, že definice problémového chování výrazně závisí na postojích personálu a dozvíte se, jak problémové chování řešit (prevence, terapeutický nebo krizový přístup). Jsou tu i kapitoly věnované názvosloví v oblasti sexuality a velká pozornost je věnována Protokolu sexuality, intimity a vztahů, které by optimálně mělo přijmout každé zařízení, které poskytuje služby klientům s mentálním postižením. Vzorový protokol APLY je pak ostatně i přílohou knihy. Další přílohu pak tvoří velmi zajímavé kazuistiky (nákup erotické pomůcky; chráněné bydlení, sexuální život a svoboda pohybu; sex teenagerů s mentálním handicapem, či autismem).

Více zde

Přiznávám, že jsem od knihy čekala trochu víc. Když jsem si ji v knihovně půjčovala, nedošlo mi, že jako rodič nejsem úplně ta správná cílová skupina – tou jsou v tomto případě lidé v přímé péči, takže spíše sociální pracovníci a terapeuti z pobytových zařízení. Prvními kapitolami jsem se spíš prokousala – některé statistické údaje o tom, co je v sexu „normální“, „z normy nevybočující“ byly zajímavé, zvlášť ty, které se týkaly dětského a teenagerského věku, jiné (frekvence masturbace a sexuálního styku u zdravé dospělé populace) už mi v daném kontextu přišly spíš nadbytečné.

Krátká, ale hodně důležitá byla kapitola o sexuálním zneužívání, které je bohužel u lidí s mentálním postižením výrazně častější než v běžné populaci (4x - 10x). Lidé s mentálním postižením bývají emočně a sociálně závislí na lidech ve svém okolí, jsou zvyklí podřizovat se autoritám, neumějí se bránit, zpravidla nemají žádné vzdělání ani zkušenosti z oblasti sexu, ostatní se k nim v tomhle ohledu chovají jako k dětem. Jsou často naivní, komunikačně neobratní, důvěřiví, manipulativní. Kvůli problémům s orientací či motorikou mají i omezenou možnost se zneužívání bránit. I kdyby chtěli zneužívání nahlásit, nevědí často, jak to udělat, odpovědné osoby (např. policisté) je navíc neberou vážně, neumějí s nimi komunikovat, nebo jim nevěří. To vše dělá z lidí s mentálním postižením častou oběť zneužívání, a to i ze strany osob, na kterých jsou závislí (rodiče, příbuzní, pečovatelé, asistenti, ostatní personál). Sexuální zneužívání je téma, o kterém by se rozhodně mělo mluvit, a to hodně nahlas.

Praktické kapitoly a zejména kazuistiky byly pak neméně zajímavé – skvělý návod pro to, jak by to v ústavech, chráněných bydleních a podobných zařízeních mělo fungovat. Překvapilo mě, z kolika pohledů je možné k řadě věcí přistupovat, jak se v chování ke klientům odráží vlastní zkušenosti a hodnoty zaměstnanců, jak je možné některé komplikované případy řešit. Definovat si, jak se v daném zařízení k intimitě přistupuje, jaké jsou obecné postoje a strategie organizace a jejich zaměstnanců, to vše může pomoci orientovat se –  novým i stávajícím zaměstnancům, samotným klientům i jejich blízkým a opatrovníkům. 

Jako rodiči mi tahle kniha příliš rad a informací nedala, jsem ale ráda, že jsem se dozvěděla o její existenci – určitě ji budu doporučovat dál, zejména těm, kteří s lidmi s mentálním hendikepem pracují jako profesionálové.

 Hodnocení: 70%


Hynek Jůn, Kateřina Thorová: Vztahy, intimita a sexualita lidí s mentálním handicapem nebo s autismem
  • Nakladatel: Pasparta
  • EAN: 9788087690086
  • ISBN: 978-80-87690-08-6
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 116 stran, česky
  • Rozměry: 13,4 × 19 cm
  • Rok vydání: 2012 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat