čtvrtek 13. dubna 2017

Peter Goes: Cesta časem

Baví vás prohlížet si knížky spolu se svými ratolestmi a povídat si o tom, co vidíte či společně čtete? Mám pro vás tip na knihu, kterou můžete listovat i s trochu odrostlejšími dětmi. Výborný úvod do historie, knížka na opakování školního dějepisu i na získání hlubšího všeobecného přehledu – Cesta časem od belgického ilustrátora Petera Goese.





Možná jste před vánoci zaznamenali bestseller, který vydalo nakladatelství Host: Mapy, aneb Atlas světa, jaký svět ještě neviděl. Hit loňského podzimu přivedl děti a jejich rodiče k zeměpisu a putování po zeměkouli. 

Z podobné kategorie je novinka nakladatelství KNIHA ZLÍN, jen se tentokrát nevydáme za geografické hranice, nýbrž proti proudu času. Velkoformátová knížka představuje souhrn dějin od Velkého třesku, přes první organismy, dinosaury, k prvním lidem a jejich historii. Zastavíme se v Mezopotámii, Egyptě, navštívíme Řecko, Řím i starověkou Čínu, seznámíme se s Kelty, Huny i Vikingy. Zajímat nás budou nejen dobyvatelé a panovníci, ale i umělci té doby, písmo, náboženství či objevy. Čím se budeme blížit současnosti, tím se tempo čtení zpomalí: nejprve to vezmeme po jednotlivých stoletích a zastavíme se u největších událostí a objevů, dvacáté století a začátek toho našeho, jednadvacátého, pak probereme pěkně podrobně. Nejen všechny diktátory, války a ozbrojené konflikty, ale i nejvýznamnější hudební skupiny, filmy, herce a herečky, kosmonauty i astronauty, počítačové hry i sociální sítě. Dojde i na ekologii, terorismus a uprchlíky. Vše je ale popsáno a nakresleno velmi vtipně a zábavně.



Cesta časem představuje osmdesát barevných stran, které vás i vaše děti budou určitě bavit. Každá dvoustrana se věnuje jednomu tématu, je tu krátký odstavec shrnující to nejdůležitější, vybrané části hlavní ilustrace mají své vlastní popisky, krom toho jsou tu ale i další obrázky, které čekají na objevení a interpretaci (např. dvojice se selfie tyčí dokumentující svět po roce 2010). Trochu mě mrzí, že se v dějinách světa moc nepromítají dějiny české, ani na Karla IV. či Václava Havla nezbylo místo, nakonec tu naši zemi reprezentuje jen Pražské jaro 1968, ale jak se píše v závěru knihy - Cesta časem představuje světové dějiny a výběr témat podléhá osobnímu výběru autora.



Cesta časem není knížka, nad kterou by bylo potřeba příliš mluvit, tuhle knížku je prostě potřeba si prohlížet, prozkoumávat jednotlivé ilustrace, hledat ukryté vtípky a legrace. Ostatně, jednotlivé dvoustrany na sebe i navazují, kdyby nebyly svázané v knize, tak by tvořily jednu dlouhou časovou osu – mrknout se na tuhle skrytou vlastnost se můžete na tomhle videu:




Tahle knížka prostě není nějaký nudný souhrn letopočtů a historických faktů, je to originální výběr toho nejdůležitějšího, co bychom o historii světa a lidského druhu měli vědět. Podle anotace by měla být určena hlavně dětem, ale já jsem přesvědčena o tom, že by si ji měli prohlížet i dospělí. I my bychom se měli k historii vracet a učit se z ní. Znáte to: „Kdo zapomíná na své dějiny, je odsouzen je opakovat“. Prostě Cesta časem do každé rodiny a do každé školní třídy!:-)



Díky KNIZE ZLÍN za příjemné jarní večery nad knihou:-)
Hodnocení: 100 %



Peter Goes: Cesta časem

  • Nakladatel: KNIHA ZLÍN
  • EAN: 9788074735240 ISBN:978-80-7473-524-0
  • Originál: Tijdlijn
  • Překlad: Havlíková ter Harmsel, Veronika
  • Ilustrace: Goes, Peter 
  • Popis:1× kniha, vázaná, 80 stran, česky
  • Rozměry: 27,8 × 37,8 cm
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat