středa 10. května 2017

Patrik Kingsley: Nová Odysea

Uprchlická krize, invaze migrantů, útok na naše evropské hodnoty – není to tak dlouho, kdy se právě tahle slovní spojení skloňovala ve všech médiích. A i když migrantů do Česka doputovalo sotva pár desítek, stalo se tohle téma jedním z největších témat naší současné politiky. Jako každého mě tohle téma samozřejmě zajímá, byť ani náhodou nerezonuji s katastrofickými scénáři o islámské invazi a plánované nadvládě nad světem a mnohem víc děsí xenofobní nálada ve společnosti. A tak jsem neodolala nabídce Knihy ZLÍN a pustila se do knihy, která se migrací do Evropy zabývá víc než zevrubně, do knihy Nová Odysea britského novináře Patrika Kingsleyho.



Patrik Kingsley je mladý novinář (ročník 1989) britského listu The Guardian (nyní působí jako zahraniční korespondent v The New York Times), který se problematice migrace a uprchlictví věnuje systematicky již mnoho let. Rok 2015 strávil prakticky na cestách, kdy se snažil mapovat cesty, kterými uprchlíci do Evropy směřují. Během svého putování navštívil celkem 17 zemí a sledoval desítky a stovky lidí na cestě. Největší pozornost věnoval Kingsley Syřanu Hášimu aš-Šaukímu, který musel utéci z rodné země poté, co strávil několik měsíců ve vězení a kdy jeho dům skončil v troskách po bombardování. Po měsících života celé rodiny u přátel a příbuzných se pro něj stal život v Sýrii neudržitelným, a proto se rozhodl odejít s rodinou za příbuznými do Švédska. Novinář ho po celou dobu putování po moři i po souši zpovzdálí i zblízka sledoval, viděl, jak s jeho rodinou bylo zacházeno v Egyptě, popisoval jeho strastiplnou cestu přes Středozemní moře i putování Evropou do vysněné Skandinávie. 

Vyzpovídal ale také třeba uprchlíky z Eritreje, jednoho z nejhorších totalitních režimů současné Afriky. Tato země sice v roce 1993 získala nezávislost a stala se formálně republikou, fakticky tu ale nefunguje nic: nebyla přijata ústava, nesešel se parlament, v čele státu i vlády stojí diktátor, v zemi je zakázána volnost pohybu, muži jsou odvlékání na desítky let trvající službu do armády, služba v armádě se týká i dětských vojáků – kluků ve věku teenagerů. Jeden z nich, patnáctiletý Adam, na chvíli přebírá nit vyprávění a vysvětluje, proč musel z novodobého otrokářského státu utéci, byť při tom opakovaně riskoval život. Z Eritreje údajně uteklo již 9 procent obyvatel, při útěku jich tisíce zemřeli na Sahaře, utopili se ve Středozemním moři nebo se stali oběťmi obchodníků s orgány na Sinaji. 

Z Afriky ale prchají i další národy – lidé z Nigérie, kteří museli opustit svá bydliště kvůli islamistické teroristické organizaci Boko Haram, lidé ze Somálska, kde působí extremistická skupina aš-Šabáb, jsou tu ale i ekonomičtí uprchlíci ze Senegalu, Ghany atd., kteří by prostě jen někde našli rádi práci. Dřív to šlo v Libyi, ale od té doby, co i tady zuří válka, stávají se subsaharští černoši obětí vykořisťování, protože v Libyi nemají žádná občanská ani jiná práva. A protože cesta přes Saharu zpět je stejně drahá a podobně nebezpečná, jako cesta lodí přes Středozemní moře do Evropy, volí raději nejistou plavbu, kterou za nekřesťanské peníze zprostředkovávají pašeráci lidí.

Jednotlivé lidské osudy jsou děsivé a mrazí při nich v zádech. Nikdo z nás si to neumí představit… Bití, znásilňování, mučení, nelidské zacházení, šílené podmínky na uprchlických lodích, stovky a tisíce utopených, smrt v poušti. Strach a nejistota, zda ta cesta někdy skončí, zda přežijí, zda se ještě někdy setkají se svými rodinami… Na druhé straně byznys, kšeftování s lidským strachem a utrpením. Ale taky solidarita, ochota pomoci, podpora. V této souvislosti byla velmi zajímavá část věnovaná putování samotnou Evropou – přecházení hranic v Makedonii, Maďarsku, Chorvatsku, situace na řeckých ostrovech či v Rakousku. 

Nemyslím, že by mi tahle kniha vyloženě nějak otevřela oči, přesto mě ale hodně dostala. Několikrát jsem čtení musela přerušit, dát si pauzu a zhluboka dýchat. Tuhle knížku by si měl přečíst každý, včetně těch, kteří si myslí, že mají ve všem jasno. Jenže bohužel právě tihle lidé o žádné informace nestojí… 

Díky Knize ZLÍN za rozšíření obzorů. 
A pokud vládnete angličtinou, přečtěte si další články Patricka Kingsleyho na serveru The Guardian. 




Hodnocení: 90%

Patrik Kingsley: Nová Odysea
  • Nakladatel: KNIHA ZLÍN
  • EAN: 9788074735196 ISBN:978-80-7473-519-6 
  • Originál: The Odyssey. The Story of Europe's refugge crisis
  • Překlad: Křesťanová, Dominika
  • Popis:1× kniha, brožovaná, 340 stran, česky
  • Rozměry:13 × 19 cm
  • Rok vydání:2017 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat