středa 31. května 2017

Tim Weaver: Němé oběti

Hledá se policista, hledá se sériový vrah…

Tim Weaver, čtyřicetiletý anglický spisovatel, je bývalým novinářem, který se rozhodl opustit žurnalistickou dráhu a začít psát thrillery. Vytvořil velmi úspěšnou sérii s Davidem Rakerem, soukromým detektivem, který se specializuje na hledání pohřešovaných osob.  Oceňovaná řada je zatím sedmidílná  (osmá kniha by měla být hotová na podzim), v Česku zatím vyšly dvě části, Není cesty zpět a Bez slitování. Díky nakladatelství Mystery Press se ke čtenářům právě dostává další díl, Němé oběti.



Soukromý vyšetřovatel David Raker, se ocitá ve velmi zvláštní pozici, hledá totiž svého přítele, kdysi elitního kriminalistu londýnské Metropolitní policie Colma Healyho. Ten přišel po osudové profesní chybě o práci i o rodinu a jediným smyslem jeho života a zároveň posedlostí se stalo pátrání po vrahovi mladé ženy a jejích dvou malých dcer. Raker se pokoušel Healymu pomoci, půjčil mu peníze, aby ho dostal z ulice, ale pak detektiv náhle zmizel. Na žádost bývalé manželky se Raker pouští do pátrání, to ho ale chtě nechtě přivádí i k vyšetřování onoho zapeklitého případu. Nitky vedou do hluboké minulosti, o překvapivé momenty není vůbec nouze, na čtenáře čeká cesta za historickými arkádovými automaty i do bývalého londýnského sirotčince.

Němé oběti jsou mou první knihou z téhle série, ale musím říct, že jsem byla velmi příjemné překvapená. Napínavá kniha s velmi zajímavými exkursy do historie (o zábavních molech jsem například dosud neměla ani tušení, natož pak o mechanických hracích automatech), se spoustou londýnských reálií a s nečekanými zvraty, které není radno prozrazovat. Zajímavý je i literární styl, kdy se s popisem vyšetřování Davida Rakera poměrně dlouho míchá i druhá vzpomínková linie, u které dlouho není jasné, kdo je jejím vypravěčem a kdy se vlastně odehrává.  Vrací se do minulosti vrah? Nebo podezřelý, ale v zásadě nevinný přítel oběti? Anebo je to ještě úplně jinak? Je to opravdu pěkně komplikované. Navíc jsem si čas od času připadala  jako při sledování Dextera…  Pronásledování psychopatů, fabulace možných motivů a hledání důkazů v cizích bytech a na soukromých pozemcích, no prostě: držte Rakerovi palce, ať neskončí za mřížemi. Bude k tomu mít totiž hodně blízko…

I když patří Němé oběti do série,  nemusíte mít obavy, že by Vás nedostatek informací z předchozích dílů brzdil. Kniha se dá číst i samostatně, byť za sebe musím říct, že mě dostatečně navnadila k sehnání předchozích dílů.    

Tim Weaver, ze serveru goodreads.com


Pro hlubší zájemce o Tima Weavera doporučuju jeho zajímavé profi webové stránky, kde je i spousta videí a informací o tom, jak knihy vznikají. Díky knihkupectví Neoluxor za napínavou knihu. 

Hodnocení: 90%


Tim Weaver: Němé oběti

Žádné komentáře:

Okomentovat