pátek 8. září 2017

David Lagercrantz: Muž, který hledal svůj stín

Lisbeth hledá kořeny…

Taky se vám občas zasteskne po Lisbeth Salanderové a Mikaelu Blomkvistovi ze série Milénium a je Vám líto, že Stieg Larsson už žádnou knihu s těmito hrdiny nenapíše? Nesmutněte, právě v těchto dnech přichází na globální knižní trh již druhé pokračování série, kniha s názvem „Muž, který hledal svůj stín“ od Davida Lagercrantze.


Před dvanácti lety, v srpnu 2005, vyšla kniha Stiega Larssona Muži, kteří nenávidí ženy. Larsson zemřel nečekaně na infarkt o rok dříve a o fenomenálním úspěchu knih s investigativním novinářem Mikaelem Blomkvistem a hackerkou Lisbeth Salanderovou se tak nikdy nedozvěděl. Bylo to právě Milénium, tj. trilogie Muži, kteří nenávidí ženy, Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která šlápla do vosího hnízda, které spustilo celosvětový zájem o severskou krimi, o temné thrillery zasazené do společenského kontextu. Milénium bylo přeloženo do řady jazyků a stalo se globálním bestsellerem, velmi rychle okupovalo nejen knižní trh, ale i filmová plátna a televizní obrazovky.


Dědicové autorských práv se rozhodli, že by bylo dobré nenechat komerční potencionál bestselleru vychladnout – ostatně i sám Larsson plánoval, že série bude mít 10 dílů - a tak se rozhodli najít pokračovatele. Volba padla na známého švédského novináře Davida Lagercrantze, autora životopisu fotbalisty Zlatana Ibrahimoviče a několika populárně-naučných knih. V létě 2015 tak vyšlo volné pokračování trilogie pod názvem Dívka v pavoučí síti. Na dědice i na Lagercrantze se snesla velká vlna kritiky, švédský spisovatel Jussi Adler-Olsen dokonce vybízel k bojkotu knihy, ale nakonec se Dívka v pavoučí síti prodávala docela dobře. A tak je tu po dvou letech logicky další pokračování, tentokrát nazvané Muž, který hledal svůj stín.


V prvním volném pokračování trilogie se Lisbeth věnovala odhalování mezinárodních spiknutí v kyberšpionáži a soupeření s temným dvojčetem Kamilou. Následkem těchto aktivit se na začátku dalšího dílu Lisbeth ocitá v ženské věznici. Kratší pobyt ve vězení by ji tolik neobtěžoval, může tu boxovat a zaobírat se kvantovou fyzikou, jenže je tady ještě jedna mladá pákistánská, která je terčem šikany samozvané vládkyně věznice Benity. Lisbeth podobné chování nehodlá tolerovat a sama se tak ocitá v nebezpečí. A do toho Lisbethin bývalý poručník nachází zajímavý dokument, který by mohl pomoci osvětlit dívčino složité dětství. Do pátrání po stopách jednoho dávného a utajeného projektu se proto pouští i Mikael Blonkvist, známý investigativní novinář a Lisbethin kamarád. Co má společného mladý a hudebně nadaný finančník Leo s osudem Lisbeth a její sestry Kamily? Proč musel zemřít Holger Palmgren? Kdo má zájem na tom, aby případy zneužívání moci a krutého zacházení s dětmi nevyšly najevo? 

Co myslíte, jak vychází srovnání 456 stran nového románu s původní trilogií? Překvapivě to není vůbec špatné. Ano, Stieg Larsson byl jedinečný, ale i David Lagercrantz se velmi snaží. Je tu uvěřitelný příběh, který se týká výzkumu vlivu prostředí na rozvoj dětí a otázek zneužívání postavení vědeckých pracovníků. Krom toho se ale řeší i zcela aktuální a současný případ omezování práv žen v islámské komunitě. Vyšetřování je napínavé a má spád, byť to mezi Lisbeth a Mikaelem už tolik nejiskří, jako dříve a také je celkem jasné, k jakému výsledku vše spěje. Potěšilo mě, že se podařilo opět o něco poodhalit tajemství Lisbethina původu a že její hackerské dovednosti jsou stále tak jedinečné (sekvence s tajným kódem pro případ nouze mě vyloženě pobavila). Osobně mě zaujala pozornost věnovaná málo známé poruše zvané hyperakuze (přecitlivělost na zvuky). Stejnou diagnózu má, mimo jiné, i můj syn, takže pokud by tahle detektivka přinesla trochu osvěty, pak tleskám.


Myslím, že hojné příznivce Milénia pátý díl určitě nezklame, za sebe považuji Muže, který hledal svůj stín za vydařenější počin, než byla Dívka v pavoučí síti. 

Děkuji knihkupectví Neoluxor za možnost přečíst si tuhle toužebně vyhlíženou knihu o dva týdny dříve, než zbytek světa. Moc mě to potěšilo:-) Recenzi najdete také na blogu knihkupectví Neoluxor.



Hodnocení: 80%


David Lagercrantz: Muž, který hledal svůj stín
  • Nakladatel: Host
  • EAN: 9788075771476  ISBN: 978-80-7577-147-6
  • Překlad: Haidarová, Azita
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 456 stran, česky

Žádné komentáře:

Okomentovat