pondělí 23. října 2017

Angela Marsonsová: Tichá modlitba

Po příšerné volební sobotě jsem usoudila, že si potřebuju přečíst něco podobně napínavého, ale s dobrým koncem. Zásoba pohádek mi sice aktuálně došla, ale jedna kniha na mě přece jen čekala – třetí díl série s vyšetřovatelkou Kim Stoneovou. Knihy britské autorky Angely Marsonsové jsou pro mě zárukou kvalitní zábavy a ani tenhle díl nevybočuje z řady. Takže hurá do Black County. 



Kim Stoneová je postavena před nečekaný případ. Ačkoliv obvykle řeší vraždy, tentokrát jde o únos dvou malých děvčátek ze dvou bohatých rodin. Člověk by čekal, že taková věc se vyřeší předáním výkupného a navrácením unesených dětí domů, ale kdepak, tady je to bohužel jinak. Před rokem a půl někdo unesl jiné dvě bohaté holčičky. Po několika dnech vyšetřování a složitém dohadování se o výkupném  se celá věc dostala na veřejnost. Jedna dívka byla propuštěna, tu druhou ale už nikdy nikdo neviděl. Je velmi pravděpodobné, že za novým únosem stojí stejní pachatelé.  Kim je rozhodnutá zachránit obě dívky za každou cenu. A zdá se, že cena bude opravdu vysoká, protože vyděrač použije ve snaze vytřískat z obou rodin co nejvíc peněz velmi podlou taktiku, která rozvrátí dosavadní přátelské vztahy mezi oběma rodinami. Záleží jen na Kim a jejím týmu, zda budou dostatečně rychlí, jestli se jim podaří z předchozího nevydařeného případu vyčíst opominuté stopy a jestli dokáží vytěžit maximum i ze spolupráce s externisty. Těšit se můžete na behavioristku a vyjednávače,  do příběhu ale zasáhne i jasnovidka a hypnotizérka.

Tentokrát se tolik nehraje na Kiminu autistickou notu, byť  její komunikační obtíže i tady občas problesknou, a  až na pár historek z pěstounských rodin se také nedozvíme ani nic nového o Kimině problematickém dětství. Hlavním tématem je tentokrát křehkost přátelství, vztahy mezi rodiči a dětmi, jednání v krajních situacích. Tichá modlitba je dost syrová a místy i drsná kniha, přesto ale neskutečně čtivá.  Krátké úderné kapitoly, střídají se pohledy různých osob, vč. unesených holčiček, chvílemi je to psycho. Svým  námětem  mi Tichá modlitba  připomněla knihu Michaela Robothama Střepy, i když tady je na straně pachatelů lidí víc a každý z nich má nějaký jiný důvod, proč se do akce pouští. Už předchozí dvě knihy Angely Marsonsonové (Němýkřik a Ďábelské hry) mi přišly v současné nadprodukci kriminálních thrillerů hodně vydařené a jsem moc ráda, že tahle  série vůbec nemá sestupnou tendenci.



Nakonec tedy jediné, co nechápu, je český titul knihy – proč Tichá modlitba? V originále se tahle kniha jmenuje prostě a výstižně Lost Girls. Do vánoc by měla přijít na trh čtvrtá kniha série Otevřený hrob – tak snad Ježíšek čte tenhle blog…



Děkuji Knižnímu klubu za příjemný čtenářský zážitek.


Hodnocení: 100%


Angela Marsonsová: Tichá modlitba
  • Nakladatel: Knižní klub
  • EAN: 9788024258119 ISBN: 978-80-242-5811-9
  • Originál: Lost Girls
  • Překlad: Jandourková, Tatjana 
  • Popis:1× kniha, vázaná, 424 stran, česky
  • Rozměry:15,5 × 23,7 cm
  • Rok vydání:2017 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat