středa 9. května 2018

Jan Kraus: Můj soukromý buzynes

Jan Kraus je známý herec, moderátor, publicista a dramatik. Už řadu let běží jeho populární noční talkshow, momentálně tuším pod názvem Show Jana Krause (předtím Uvolněte se, prosím). Já ho mám spojeného ještě s jeho dětskými rolemi třeba v komedii Lišáci, Myšáci a Šibeničák, Dívka na koštěti  nebo jako prince z Jak se budí princezny. Bavila mě i jeho divadelní hra Nahniličko, která se v devadesátých letech hrála v Divadle Na zábradlí ("chcete máslo nebo sádlo") - teď ji myslím uvádějí v Kalichu. 



Momentálně je na trhu jeho nová kniha, kterou jako první napsal úplně sám a která je věnována jeho letem v businessu (v autorově podání buzynesu:-). Byla jsem docela překvapená. Jan Kraus byl a je fakt podnikavý. Už od malička. Už jako dítě kšeftoval s kamarády ve škole, o něco později si přivydělával provozováním baru v jezdeckém oddílu, dobrá byla kapitola věnovaná podnikání v keramice (to vše v době reálného socialismu, kdy bylo něco takového hodně na hraně). Docela jsem koukala, že po revoluci byl jedním z prvních, kteří začali používat počítače, byť představa jak Jan Kraus dělá daně a účetnictví je teda poměrně zábavná. Ani jako organizátora veletrhu si ho neumím představit, byť i tohle byla zřejmě poměrně úspěšná etapa jeho života - Jan Kraus byl prostě jedním z těch, kteří se do budování kapitalismu pustili po hlavě a dokázali využít příležitosti. Poslední kapitoly knihy jsou věnovány jeho působení v showbusinessu, hlavně divadle a v televizi, což je oblast, se kterou má většina z nás Jana Krause spojeného. Můj soukromý buzynes ale  není jen kniha o podnikání a o úspěchu. Naopak - neúspěch a prohry tu hrají docela podstatnou roli, ještě důležitější jsou ale historky, které jsou s tím vším spojeny. 



Musím říct, že ač jsem tuhle knížku pořizovala primárně za účelem obdarování rodičovstva, dost jsem se u ní bavila i já. Jan Kraus je vtipný a ironický vypravěč a komentátor věcí kolem sebe. Rozesmály mě jeho historky z dětství (prázdniny v klášteře, historky z dětských filmových konkursů a filmování) i příběhy z jejich rodiny, byť tu trochu znám z pera Janova bratra, spisovatele Ivana Krause. Myslím, že Jan si s Ivanem v ničem nezadá, i on má smysl pro černý humor a sarkasmus, možná by měl psát víc, své čtenáře by si asi našel rychle. Třeba historky od odvodové komise určitě pobaví i toho, kdo jinak  třeba Jana Krause pro jeho typický projev moc nemusí. 




Nečekejte žádné intimní zpovědi, nebo bulvární drby ze života celebrity. Můj soukromý buzynes je spíš upřímná výpověď o Krausově proplouvání dobou, o jeho životních názorech, o tom, co všechno musel zvládnout, aby se dostal tam, kde teď je. Je to zajímavé i pro ty, kdo nepodnikají, nebo nesledují Krausovu televizní show (tj. i pro mně:-). Pokud stále váháte - podívejte se na video-upoutávku na knihu, kterou natočil sám autor. Skoro si říkám, že tuhle knihu bych si dost užila v audioverzi v autorově přednesu. Třeba se dočkám...



Díky AlbatrosMédia za recenzní výtisk. 

Hodnocení: 90%



Jan Kraus: Můj soukromý buzynes

  • Nakladatel: BizBooks
  • EAN: 9788026507352
  • ISBN: 978-80-265-0735-2
  • Ilustrace: Kraus, David
  • Popis:1× kniha, vázaná, 264 stran, česky
  • Rozměry:15 × 21,2 cm
  • Rok vydání:2018 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat