pátek 27. ledna 2017

Johannes Hayers, Felix Ahterwinter: Připoutej se, nebo umře jednorožec

Knihy se ke mně dostávají různými cestami, tuhle jsem například vyhrála v soutěži, fakt. Pravda je, že bych si něco takového pravděpodobně asi sama nikdy  nekoupila. A možná by to byla škoda, protože i když je takhle kniha dost šílená, pár tipů mě pobavilo a několik  jsem si jich poznamenala pro potencionální budoucí využití.



Zajímá Vás, o čem může být kniha s názvem Připoutej se, nebo umře jednorožec? Věřte, nebo nevěřte, ale je to kniha triků, kterými je možné obelstít zlobivé a nespolupracující dítě. Sepsali je zoufalí  rodiče, kterým tyhle, no přiznejme si to,  většinou podlé, nápady minimálně jednou vyšly. V je popsaných celkem  100 minipříběhů, které jsou pak následovány trikem, který zabral. Nejčastěji se řeší situace  kolem osobní hygieny, zlozvyků,  neochotě udržovat si pořádek ve svém pokoji či neschopnosti odpoutat se od internetu a dalších technologií. Jednotlivé příspěvky jsou někdy více  jindy spíš méně vtipné, autory knihy jsou totiž dva otcové,  z nich jeden z nich píše pro rozhlas a televizi, druhý je bývalý sloupkař a aktuálně mediální poradce. Tito dva sebrali dohromady „veselé příhody“ svých známých a kamarádů, a ejhle, vznikla z toho zábavná příručka. Její humor je tedy občas dost křečovitý a úroveň poměrně kolísá, ale to už je zřejmě úděl příruček tohoto typu.

Kdo by tuhle knihu rozhodně neměl číst? Rozhodně ne rodiče, kteří věří v moderní výchovně-vzdělávací trendy, ve kterých se dětem nelže a jedná se s nimi jako s partnery (ala montessori, nevýchova atd.) – tyto rodiče by totiž mohlo z téhle příručky klepnout.

A co nám ostatním, kteří si se svými vzdornými a nespolupracujícími dětmi už vůbec nevědí rady, tedy Johann s Felixem radí?

Poměrně vtipné je poslat dítěti, které odmítá přijít k večeři, protože se nemůže odpoutat od počítače, fotografii jídla, které na něj čeká v kuchyni. Příp. další fotografii, jak jídlo postupně ubývá a jestli si nepospíší, nezbude nic. Docela objevný mi přišel jiný kuchyňský trik další matky – její dcera se rozhodla, že nebude jíst maso, matka s tím nesouhlasila, ale nakonec se rozhodla předstírat, že místo masa vaří seitan, tofu či mykoproteinový karbanátek.  Vtipné je, že se to dá použít i obráceněJ Dobrá byla i babička, která se rozhodla překazit nápad své pubertální vnučky na první tetování tím, že se nechala potetovat sama a výrazně (pochopitelně jen voděodolnými fixaci) a pak se vnučce a jejím kamarádkám předvedla na koupališti. Z podobného ranku je příběh syna-sprejera, který má plná ústa keců o volné tvorbě ve veřejném prostoru, ovšem když mu rodiče pod rouškou noci posprejují jeho vlastní motorku, nemůže to vydýchat (naštěstí i tady rodiče použili smývatelné barvy).



Trapnější jsou pak triky, které využívají obavy dětí před znemožněním se před kamarády či na veřejnosti obecně (rodič, který imituje vztekání dítěte, rodič, který odveze dítě do školy v pyžamu, rodič, který dítě natočí při nevhodné aktivitě i a pak předstírá, že fotku nebo umístil na FB či na youtube.  No a některé tipy (např. ty, ve kterých hrají hlavní roli exkrementy, nebo kde se rodiče chovají vyloženě jako podvodníci) mi přišly už opravdu přes čáru. Přijde Vám normální, když  matka nutí svou dceru zapnout si bezpečnostní pás vyhrožováním, že jinak umře jednorožec?

No, abych to shrnula, kniha pobaví i pohorší, občas inspiruje – velmi často jako odstrašující příklad. Řekněme si to upřímně, své čtenáře si takovéhle lehké čtení najde vždycky. Já ji asi taky pošlu do dalšího kola:-)


Hodnocení: 60%


Johannes Hayers, Felix Ahterwinter: Připoutej se, nebo umře jednorožec

  • Nakladatel: Portál
  • ISBN: 978-80-262-1127-3, EAN: 9788026211273
  • Překlad: Škultéty, Michaela
  • Ilustrace: Drobný, Milan
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 160 stran, 13 × 20 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat