čtvrtek 30. března 2017

Marit Reiersgardová: Závěje

Máte rádi promyšlené psychologické detektivky, zajímají vás motivy lidského chování, ale vyhýbáte se naturalistickým popisům násilí, krvavým obrazům a zvrácenostem, kterých je současná krimi (a ta severská obzvlášť) plná? Pak mám pro vás tip: kriminalistickou prvotinu Marit Reiersgardové Závěje.


Takový obyčejný zimní den v malém norském městě. Venku intenzivně sněží, večeře na kamnech, manžel přijede za chvíli z práce. Jenže malá Oda se doma nudí, a tak přesvědčí maminku, aby ji pustila na chvilku ven. Vždyť ji přece může kontrolovat z okna. Jenže stačí jeden telefonát, chvilka nepozornosti a Oda je pryč. Co se mohlo té pětileté holčičce stát? Srazilo jí auto? Unesl ji biologický otec? Může v tom mít prsty psychiatrický pacient z nedaleké komunity? A co ten podivný chlápek s dlouhými vousy, o kterém se říká, ze je pedofil? Aby toho nebylo málo, otřese městečkem ještě jeden násilný čin: ve svém domě je nalezena mrtvá malířka. I kolem ní je řada nejasností: ne úplně běžné sexuální vztahy, zapojení do obchodu s falzifikáty, obava z násilnického bratra. Vyřešení této záhady se ujímá zajímavá dvojice kriminalistů Bitte a Verner.

Přiznávám, na tuhle knihu mě nalákala právě anotace slibující dost zajímavé vyšetřovatele: kulatoučkou a veselou matku samoživitelku Bitte a dlouhovlasého Vernera vyznačujícího se zálibou v pletení. Očekávání zábavných interakcí tohoto nesourodého páru se bohužel nenaplnilo, ale i tak je to kniha, která stojí za přečtení. 

Co můžete čekat? Skvěle vystihnutou atmosféru malého města, kde se všichni navenek tváří jako spořádaní občané, ale přitom má každý z nich nějaké tajemství, které před ostatními skrývá, a to včetně vyšetřovatelů. Děj knihy se odehrává v několika málo dnech, byť vzpomínky postav nás zavedou i do hlubší minulosti. Vyhovovalo mi, že děj knihy plyne vyloženě poklidně a že důkladná policejní práce tu hraje důležitou roli. A ten sníh! Doporučuji všem, kteří hystericky nadávají silničářům, kdykoliv napadne 10 cm. Norsko na vás!:-)

Závěje jsou přesně ten ten typ knihy, který nemůže skončit jinak, než smutně - svým pojetím mi kniha připomínala třeba Manželovo tajemství od Liane Moriarty. Je to ale taková vlídná melancholie, skoro jako obálka, která se Knize Zlín moc povedla.



Něco malo o autorce: Marit Reiersgårdová (ročník 1965) debutovala roku 2007 románem pro mládež Všechno, co vidím, je pravda. V roce 2010 vydala knížku pro děti s názvem Vildino štěně. Závěje jsou její prvotinou z kategorie krimi, navazuje na ně kniha Dívka, která přišla o srdce (český název knihy, která vyjde na podzim, je Boží prst). Děj knih se odehrává v autorčině rodišti a obě knihy spojuje i dvojice vyšetřovatelů. Co může být pro českého čtenáře zajímavé je fakt, že Marit Reiersgardová přijede na letošní Svět knihy.



Za knihu děkuji Knize Zlín.

Hodnocení: 75%


Reiersgardová, Marit: Závěje
  • Nakladatel: KNIHA ZLÍN
  • EAN: 9788074734335 ISBN:978-80-7473-433-5
  • Překlad: Krištůfková, Kateřina
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 360 stran, česky
  • Rozměry:13 × 20 cm
  • Rok vydání:2017 (1. vydání)

1 komentář: