středa 12. dubna 2017

Jääskeläinen Pasi Ilmari: Magický průvodce městem pod pahorkem

Jak prožít život jako z filmového plátna?
Líbila se vám kniha Literární spolek Laury Sněžné od finského autora s nevyslovitelným jménem Pasi Ilmari Jääskeläinen?  Pak právě vám je určena kniha Magický průvodce městem pod pahorkem, která aktuálně  vychází v nakladatelství Paseka.



Olli Suominen pracuje jako šéfredaktor jednoho menšího nakladatelství knih pro děti, zároveň ale působí v řadě veřejných funkcí  městečka Jyväskylä.  Žije poměrně stereotypně, má ženu, syna a dům, který by potřeboval rekonstrukci. Jeho rutinní život mu zpestřují  jen občasné návštěvy filmového klubu a nákupy deštníku, které neustále ztrácí. A pak také velmi živé a  často erotické sny.  Pak se ale v jeho životě zjeví dávná láska Kerrtu, která právě vydala  úspěšnou knihu Filmový průvodce životem. Co kdyby její další kniha, magický filmový průvodce  městem Jyväskylä,  vyšla v Olliho nakladatelství? S Kerttu se ale vracejí i vzpomínky, na které Olli chtěl dávno zapomenout. Minulost se magicky prolíná se současností a hrdinové knihy začínají hrát své nové filmové role. Kdo je režisérem tohohle filmu? Proč zmizela Olliho manželka i syn? Může je Olli zachránit a nespočívá ta záchrana ve zkáze? Může za všechno Facebook, trauma z minulosti nebo tajemné V-častice, které v člověku aktivizují jeho filmové vnitřní já?

Přiznávám, Literární spolek Laury Sněžné jsem nečetla, a to se mi vymstilo. Jinak by mě asi autorův nezvyklý styl, který je označován za finský magický realismus pohybující se na pomezí mezi sci-fi, fantasy a hororem, nepřekvapil. Takhle jsem byla zaskočena už jen mnoha  liniemi příběhu. První dvě jsou jasné – aktuální linie, kterou Olli právě prožívá a vzpomínková linka, která se vrací do dětství stráveného v partě kamarádů. Pak ovšem následuje filmová vrstva, která prochází knihou v podobě citací z obou fiktivních průvodců, citacemi z klasických filmů i v podobě chování hlavních hrdinů. V neposlední řadě se tu pak vyskytuje rovina magická, která se projevuje ve snech, deformovaných vzpomínkách i  v realitě „při zvýšené úrovni filmovosti“.  Velmi dlouho mi trvalo, než jsem si na způsob vyprávění zvykla, nepomohl mi ani vlekoucí se děj první poloviny knihy. Druhá půlka byla výrazně lepší, konečně aspoň nějaká zápletka. Konstrukce filmovosti, která celou knihou prolíná, se v plné síle projevila v závěru knihy, ten se autorovi vážně vydařil (a to nemluvím o alternativních koncích).



Obávám se, že tahle kniha není šálkem mého čaje, navíc, abych dílo náležitě ocenila, mi chybí shlédnout asi tak stovku klasických filmů… Stoupenci Laury Sněžné si ale určitě na své přijdou.

Díky Neoluxoru za recenzní text.
Hodnocení: 60%


Jääskeläinen Pasi Ilmari: Magický průvodce městem pod pahorkem
  • Nakladatel: Paseka
  • EAN:9788074327902
  • ISBN:978-80-7432-790-2
  • Překlad: Piskoř, Vladimír
  • Popis:1× kniha, brožovaná, 336 stran, česky
  • Rozměry:13 × 20 cm
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat