čtvrtek 13. dubna 2017

Karel Nešpor: Jak být milejší

Znáte dr. Nešpora, psychiatra z pražské psychiatrické léčebny v Bohnicích? Je to originální člověk a zjev, jsem přesvědčená o tom, že pokud jste na něj už někdy narazili, nezapomenete to.



Já jsem zhruba před rokem recenzovala jeho knihu Kudy do pohody a musím říct, že mě čtení dost bavilo. Dr. Nešpor se sice do současného světa moc nehodí, ale o to je čtení jeho knih zajímavější. Neodolala jsem tedy nabídce k přečtení Nešporovy nejnovější knihy Jak být milejší.

Jak už název napovídá, tato příručka by nám měla pomoci zlepšit naše emoce, nahradit emoce negativní těmi zdravějšími, pozitivními. Neboť jak říká dr. Nešpor v úvodu: "Zdravé emoce prospívají nám i okolí. Kromě toho sluší a dělají nás hezčí a přitažlivější. Jen málo věcí na světě je důležitějších. ... Zdravé emoce vás uklidní, bude vám to dobře myslet a vyznáte se lépe ve vztazích i v sobě samém."

Dr. Nešpor pečlivě zkoumá jednu emoci po druhé: např. laskavost, vděčnost, pokoru, hrdost, klidné štěstí, okouzlení, soucit, úlevu, velkorysost, respekt... Při výkladu ale nečekejte žádné složité konstrukty a myšlenkové vzorce. Vše se probírá na příkladech z každodenního života, na obecně známých příslovích a pořekadlech, inspirativních myšlenkách, příhodách ze života historických postav. Krom toho autor vede pomyslný dialog se svým alteregem, skeptickým společníkem panem Jasoněm, který chce mít ve všem jasno. 

Kniha obsahuje i řadu návodů, které mohou zlepšit Váš každodenní život, patří mezi ně drobné rituály, meditační techniky, relaxační cvičení, jednoduché tipy. Zapsala jsem si hesla: krátké přestávky, emoce pro tento den, informační skromnost, ždímám hadr. 



Některé rady ale už vyžadují vyšší level sebeovládání - např. veselost pro celý vesmír:


"Toto cvičení lze praktikovat vsedě, vleže i za pomalé a klidné chůze. Postupně si uvědomujete, jak se usmívá vaše břicho, hrudník a stejně tak hlava a končetiny. Vnímejte celé tělo jako veselé a usměvavé. Dále si představujte, jak se usmívá vaše okolí, město, nebo obec, krajina, kontinent, planeta Země a celý vesmír. Nakonec se opět soustřeďte do břicha a vnímejte ho jako usměvavé a veselé."


Anebo jednoduché cvičení pro větší vyrovnanost:


"Co nejčastěji v duchu opakujte větu: "Přijímám s klidem...". Několik příkladů: Přijímám s klidem, že nemůžu najít druhou ponožku. Přijímám s klidem, že nejede autobus. Přijímám s klidem oběd, který mi nechutnal. Přijímám s klidem svoje narozeniny. Přijímám s klidem pochvalu. Přijímám s klidem rýmu. Přijímám s klidem počasí."


Budu muset trénovat:-) Naštěstí je vše pouze nabízeno, nikoliv vnucováno. Další svépomocné návody je pak možné najít na webových stránkách autora (docela zajímavý je jeho každodenní střízlivý deníček s drobnými postřehy) nebo zkuste třeba cvičení proti smutku:


Věřím, že člověk by měl umět se svými emocemi fungovat a ideálně je i ovládat ke svému prospěchu. Kniha dr. Nešpora se může stát inspirací, jak na sobě v této oblasti trochu zapracovat.

Děkuji nakladatelství Portál za recenzní výtisk.
Hodnocení: 80 %


Karel Nešpor: Jak být milejší 
Zdravé emoce prakticky a jednoduše

  • Nakladatel: Portál
  • EAN: 9788026211716
  • ISBN: 978-80-262-1171-6
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 160 stran, česky
  • Rozměry: 13 × 20 cm
  • Rok vydání:2017 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat