sobota 21. října 2017

Malin Persson Giolito: Tekutý písek

Když se v anotaci dočtete, že kniha získala titul Nejlepší severský kriminální román za rok 2016, tak se prostě těšíte. Skvělá severská krimi, to je přece Larsson, Nesbo, Kepler, Adler-Olssen, Mankell … A tak jsem s nadšením přijala nabídku Knižního klubu na recenzi.


Hlavní hrdinkou Tekutého písku je Maja Norbergová, osmnáctiletá dívka z bohaté rodiny a přítelkyně Sebastiana, nejbohatšího kluka ve Švédsku. Večírky, alkohol, drogy, sex, výlety do zahraničí, prostě bohatí, mladí a krásní bílí lidé. Maja Sebastiana miluje a toleruje i jeho výstřelky, které se čím dál víc stupňují. Může za ně přece špatné rodinné prostředí, drogy, Sebastianovy psychické problémy. Jenže jednoho dne se dvojice objeví ozbrojená ve školní třídě a skončí to masakrem. Maja je obviněna z vraždy své nejlepší kamarádky Amandy, ze zastřelení Sebastiana plus z napomáhání k zavraždění několika dalších spolužáků a třídního učitele. Je vzata do vazby a po devíti měsicích začíná soudní proces. Všichni jsou přesvědčení o dívčině vině, média za těch 9 měsíců předvedla to nejhorší, co se dalo, nejlepší advokát v zemi se ale pokouší soud přesvědčit o opaku. Vycházejí najevo okolnosti ze života zlaté mládeže a objevuje se i kritika společenských poměrů, hlavně v souvislosti s nerovnoměrnou distribucí bohatství a s přistěhovalectvím. Jestlipak se Maje podaří přesvědčit soudce i veřejnost, že se v jedné osobě může skrývat nejen vražedkyně, ale i oběť?

 

No, přiznám se, čekala jsem něco naprosto jiného. Nějaký děj, zvraty, napínavé vyšetřování. Nic z toho se nekonalo. Místo toho se mi před očima začal odvíjet jakýsi young adult román ze soudního prostředí. Kdyby aspoň psychothriller, ale ani tak se to nazvat nedá. Maja je znuděná osmnáctiletá holka, která neví, co se sebou a která se shodou okolností ocitla ve vězeňské cele. Popisuje průběh soudního přelíčení a přitom vzpomíná, jak to vlastně s jejím přítelem bylo, co předcházelo oné osudné školní střelbě, přemýšlí, zda se tomu dalo zabránit. Není to napínavé, spíš otupující, i když části věnující se jednotlivým fázím soudního procesu a taktice advokáta Sandera knihu trochu oživily. Stejně mi ale hrozně dlouho trvalo, než jsem se vůbec začetla - někde na straně 192 (z 365) - za normálních okolností bych knihu už asi dávno odložila… Nezdál se mi moc ani překlad – co si třeba představíte pod větou: „Francouzštinářka Marie-Louise s brýlemi a vlasy jako pampelišky“ nebo „Nakrátko ostříhaná tělocvikářka Frigga s křivkami čerstvě nalakované palubovky“? 




Zdá se, že nebudu tou správnou cílovou skupinou, zřejmě se nedovedu dostatečně vžít ani do osudů osmnáctileté slečny obviněné z vraždy, ani do postav nechutně bohatých lidí kolem. Ale nenechte se odradit, kniha si našla mnoho spokojených čtenářů, vyšla v mnoha zemích světa a najdete na ní řadu nadšených recenzí. Třeba vám padne lépe, než mě:-)

Hodnocení: 50%

Malin Persson Giolito: Tekutý písek
  • Nakladatelství: Knižní klub
  • EAN: 9788024258027
  • ISBN: 978-80-242-5802-7
  • Originál: Störst av allt
  • Překlad: Matochová, Helena
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 372 stran, česky 
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat