pondělí 6. listopadu 2017

A.J. Finn: Žena v okně

Žena v okně je psychologický thriller, který nedoporučuji dočítat v hluboké noci, zvlášť, když jste doma sami. Naštěstí běžný český panelákový byt nemá tolik vchodů, jako ten čtyřpodlažní dům v Harlemu a tím pádem stačí jen zamknout jedny dveře... 



Anna Foxova je asi osmatřicetiletá dětská psycholožka. Tedy bývala psycholožkou. Teď už více než 9 měsíců pobývá ve svém domě v Harlemu. Neotvírá okna, nevychází, jídlo (a víno) jí vozí donášková služba. Anna trpí posttraumatickou stresovou poruchou  spojenou s agorafobií. Každý pokus vyjít na ulici končí obrovským záchvatem paniky. Manžel s malou dcerkou od ní odešli. Anna užívá plno léků, které ovšem zapíjí alkoholem, dny tráví sledováním starých černobílých klasických filmů a vybavováním se na internetu s podobně postiženými jedinci. A pak má ještě jeden koníček - pozoruje sousedy, kteří bydlí v domech kolem. Její pozornost upoutá nová rodina přes park, Anny se spřátelí s matkou a setká se i s asi 16letým synem. O několik dní později vidí svou novou přítelkyni za okny vedlejšího domu umírat s nožem v hrudi. Anna zalarmuje policii, sama se pokusí zasáhnout, ale skončí v nemocnici. Ani policie nezjistí nic neobvyklého - v domě naproti jsou všichni živí. Jenže ta žena, kterou Anně ukážou, není tou ženou, která zemřela. Kdo si to hraje na matku a proč? Anebo se to všechno odehrálo jen v Annině hlavě? Najde Anna důkazy pro svá tvrzení? Kdo zabíjel, pokud někdo vůbec zabíjel? Samé otázky... 

Od Ženy v okně jsem čekala hlavně příjemné rozptýlení a odreagování po náročném týdnu. A toho se mi dostalo vrchovatě. Velmi dobře vystavěný příběh, postupné odkrývání reality, přiměřená porce napětí a nečekané zvraty. Navíc kořeněné vtipnými odkazy z klasické kinematografie - všichni fanoušci filmů jako Páni mají radši blondýnky, Okno do dvora, Vertigo, Casablanca atd si přijdou na své. A nakonec přijde překvapivý závěr - tedy alespoň pro mne nečekaný byl (inu, únava pátečního večera). 

Žena v okně připomíná hit loňského předvánočního trhu - Dívku ve vlaku. Nejsem schopná odhadnout, jestli se i tahle kniha stane letošním trhákem pod stromeček, ale má k tomu docela slušně nakročeno. Každopádně byla aktuálně přeložena do 36 jazyků a společnost FOX připravuje i film. Žena v okně není žádná velká literatura, ale jako skvělá oddychová kniha na dovolenou či na dlouhé zimní večery poslouží výborně. A pro ty, co dají na doporučení ostatních - na Goodreads má tato kniha skvělé hodnocení 4.2!

Autor na frankfurtském veletrhu


Děkuji AlbatrosMedia za recenzní výtisk.

Hodnocení: 90%



PS: Dobrá rada na konec - než knížku otevřete, pořiďte si zásobu dobrého červeného vína. Spotřeba Merlotu je v knize enormní a vy na něj velmi rychle dostanete taky chuť. 

PPS: Zajímavé je, že Žena v okně je prvotina mladého autora, o kterém se toho zatím moc na internetu nedá vygooglit. Snad jen to, že žije v New Yorku. Tak sledujte alespoň jeho FB účet.






A.J. Finn: Žena v okně
  • Nakladatel: Motto
  • EAN: 9788026709435 ISBN: 978-80-267-0943-5
  • Originál: The Woman in the Window
  • Překlad: Kobělka, Jiří
  • Popis:1× kniha, vázaná, 344 stran, česky
  • Rozměry: 16 × 21 cm
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat