středa 4. dubna 2018

Josef Pánek: Láska v době globálních klimatických změn

Musím přiznat, že v posledních letech jsem se do nominací Magnesie Litery moc nestrefovala, takže jsem při slavnostním vyhlášení většinou jen koukala a dělala si poznámky, co bych si měla jít koupit. Letos jsem se ale rozhodla, že to nepodcením, a tak jsem si hned po vyhlášení nominací udělala cestu do knihovny. 

Ze šesti nominací v kategorii Litera za prózu:
  • Anna Bolavá: Ke dnu (Odeon) 
  • Lucie Faulerová: Lapači prachu (Torst) 
  • Ondřej Horák: Nebožtík (Akropolis) 
  • Ivana Myšková: Bílá zvířata jsou velmi často hluchá (Host) 
  • Josef Pánek: Láska v době globálních klimatických změn (Argo) 
  • Petra Soukupová: Nejlepší pro všechny (Host)
jsem tak letos přečetla pět knih (a šestou od Ivany Myškové mám právě na nočním stolku). Neděste se, jsou to všechno svazečky vyložené útlé, české próze evidentně sluší štíhlost, takže mi to zas tolik času nezabralo. 

Palce jsem držela Anně Bolavé a Petře Soukupové, leč porota rozhodla jinak. 

The winner is: Josef Pánek a jeho Láska v době globálních klimatických změn. 


Josef Pánek, autor knihy, je vědec (molekulární genetik), cestovatel a globální nomád. Žil delší čas v Norsku a Austrálii, kvůli práci procestoval svět a jeho žena pocházela z Kolumbie. V novele Láska v době globálních klimatických změn všechny tyto své světoběžnické zkušenosti výborně zúročil. 

Hlavní hrdina Tomáš se ocitá v Indii, ve městě Bengalúru na nějaké vědecké konferenci. Indická realita na něj mocně působí, vnímá ji všemi smysly, odevšad na něj útočí pachy, barvy, smog, špína, Tomáš se díky okolnímu prostředí zmítá ve svých fóbiích. Na konferenci se potká s indickou dívkou, se kterou stráví intenzivní noc, krom sexu dojde i na vyprávění, a to hlavně na vzpomínky na Island na začátku devadesátých let, což byla jedna z prvních zemí, kterou Tomáš navštívil. Krom porovnávání indických slumů a pustiny severského ostrova, (které možná navíc tak úplně nesedí, neb to co Tomáš považuje za slum, je zřejmě jen běžná indická ulice),  se ale Tomáš jako správný Čech věnuje i mudrování o české národní povaze, českém rasismu a nacionalismu,  o globalizaci. Dost kriticky se staví k fungování vědy, a to nejen v naší české kotlině. Jinak je to ale taková ta expatovská klasika, porovnávání a dojmy, kritizování a sarkasmus spojený s typickou českou nespokojeností. Ta se stupňuje ve chvíli, kdy se mu indická dívka ztratí a nikdo mu nechce pomoci ji znovu najít. 

Co je na knize naprosto jedinečné, to je jazyk. Oslovování čtenáře, opakování, rytmus, stupňování situací. Pánek nedělá odstavce, vlastně skoro ani čárky a tečky. Jeho věty jsou dlouhé a komplikované, mají ale své přesné tempo. Originálně používá i číslice, rozhodně nikoliv tak, jak nás to ve škole učili.  Je to čtení, na které je nutné si chvilku zvykat, ale pak čtenáře strhne a ten se veze na vlně až do konce. Možná by se ta práce s jazykem dala přirovnat k Hrabalovi, nebo spíš Palahniukovi - oba jsou údajně spisovatelovými oblíbenými autory. 


V životě jste nebyli v Indii, představte si to. Teď se ocitnete v indickém Bangalore, uprostřed kraválu, smradu, vřavy dopravy a lidí, a nemáte proti tomu obranu. Jste v bezpečí hotelu a konferenčního centra, a přesto jste vyděšenej jak malej králík. Odvážíte se ven a dojdete do slumu. V nepřehledném davu žen v sárí uvidíte indickou dívku v obyčejném triku a džínách. Vyfotíte si ji, protože je to jediné, co vás neleká. Ona si toho všimne a řekne vám plynnou angličtinou, ať její fotku okamžitě smažete.


Láska v době globálních klimatických změn byla vážně osvěžujícím čtením, ať již jazykem, nebo tématem. Je prima, když si taky občas přečteme něco o světě tam venku (Pánek a princ Ládík, naši dva vyslanci), a to z nadhledu člověka, který už něco zažil, má díky svému vzdělání a věku rozhled  a celé to dokáže vtipně glosovat. Stereotypy, xenofobie, nemožnost zakotvení ve světě, který se tak zmenšil, ztráta pocitu, že jste někde doma. 


Kniha Josefa Pánka mě bavila, byť jsem tedy neměla při čtení pocit, že právě hltám knihu roku. Přišlo mi to občas maličko povrchní, chyběla mi sevřenost literárního útvaru, připojení zážitků z Islandu bylo trochu násilné... Nicméně, v českém literárním prostředí jde o knihu, která má originální téma i formu, a to se cení. 

Blahopřání k Magnesii Liteře v kategorii próza!:-)

Hodnocení: 85%


Josef Pánek: Láska v době globálních klimatických změn
  • Nakladatel: Argo
  • EAN: 9788025719220 ISBN: 978-80-257-1922-0
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 160 stran, česky
  • Rozměry: 14 × 21,3 cm
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat